Tema Smärta i Äldre i Centrum #2/2023

Smärta är tema för #2/2023. Nästan var fjärde person över 65 år lider av kronisk smärta. Läs fem artiklar om att det går att leva ett gott liv trots smärta, läkemedel kan göra mer skada än nytta samt smärtbehandling gynnar både individer och samhälle med mera.

Många som lever med ständig värk avstår från att röra på sig eftersom de är rädda för att det ska göra ont. De tar smärtstillande, blir stela och får mer värk. Men forskare rekommenderar fysisk aktivitet framför smärtstillande läkemedel till de som drabbats av smärta. Genom anpassad fysisk aktivitet kan smärtan avta. Dessutom kan samhället vinna på att satsa på smärtlindring. Läs artiklarna om smärta.

Mer att läsa
I ett reportage möter vi forskarna Helle Wijk, Madeleine Liljegren och Anna Bengtsson som berättar om Out-fit-projektet som ska få fler personer på äldreboenden att vistas ute.

Forskarporträttet
Möt seniora teknikforskaren Britt Östlund. Hon anser att teknikens roll i vardagslivet inte är självklar och att vi bör ta tillvara på att äldre personer är aktörer i sina egna liv som teknikanvändare,  samt nydisputerade Magnus Schoultz vars avhandling som under sex års tid har forskat på lärandets betydelse för äldres hälsa.

Forskning och utveckling
I vår serie om FoU:er har turen kommit till FoU-Helsingborg som skapar parker och nya minnen för äldre.

Utöver detta en recension av Karin Lövgren om boken Alla dessa dagar som kom och gick – Tankar om livet i den tredje åldern av Joachim Berner och Johan Norberg. Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat.

Läs hela #2/23 som blädderbar e-tidning. Få tidningen uppläst genom att klicka på play-knappen i e-tidningen.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.