Äldre riskerar digitalt utanförskap

Årets upplaga av undersökningen Svenskarna och internet visar att vi handlar, arbetar och umgås allt mer med hjälp av internet. Men många äldre upplever fortfarande ett utanförskap och riskerar i den snabba utvecklingen att halka efter ännu mer.

Nio av tio svenskar använder internet dagligen, exempelvis för tjänster som digitala brevlådor, internetbanker och strömmande medietjänster. Men det finns också de som inte använder internet överhuvudtaget, och det är nästan enbart äldre personer. Enligt den årliga undersökningen Svenskarna och internet använder var femte pensionär inte internet alls.

Bland de äldsta är det ungefär hälften som inte använder sig av olika e-tjänster, vilket ökar risken att de halkar efter i den snabba digitala utvecklingen. Många har inte heller hört talas om begrepp som molntjänster, digital källkritik eller cybersäkerhet. 

Enligt Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen som genomför undersökningen, är det viktigt att öka säkerheten på internet för att äldre ska känna sig trygga att använda en allt mer digitaliserad infrastruktur.

– Annars riskerar vi att skapa ett A- och ett B-lag. Visst har de allra äldsta svårt med tekniken, men i rapporten ser vi egentligen det tydligaste glappet mellan 50-talisterna och 40-talisterna. Och om de plötsligt inte kan deklarera eller boka tågbiljett så pratar vi om hundratusentals som hamnar utanför samhället, säger han till TT. 

Vidare säger han att äldre personer som inte har nära anhöriga som kan hjälpa till, exempelvis med att installera ett bank-id, är extra utsatta.

Läs rapporten i sin helhet

Relaterat

Färgglad porträttbild på äldre man

Oro och ensamhet i hbtq-gruppen

Äldre hbtq-personer är oroliga för mötet med vård och omsorg, visar Folkhälsomyndigheten i en ny rapport. Anna Siverskog, forskare vid ­Södertörns högskola, delar bilden och ger tips till personalen.

Äldre man som pratar och gestikulerar

”Vissa hamnar i garderoben igen”

Anders Niska bor i ett seniorboende för äldre hbtq-personer. Han har flera vänner som känner oro inför mötet med vård- och omsorg.

Fika på ett bord med en regnbågsflagga i mitten och ett fodral av DöBra-kortleken

Trygg plats för ­reflektion om döden

Regnbågskaféer ger möjlighet till reflektion över död och sorg för ­hbtq+-personer. I en studie som följer deltagare märks oro för framtiden –  men också många kreativa lösningar och idéer.

Fler nyheter

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det, genom att följa en storsatsning för äldre i Härnösand.

Dragerade tabletter i hög

Antidepressiva kopplas till kognitiv försämring

Det finns tecken på att antidepressiva läkemedel kan påskynda den kognitiva försämringen hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa läkemedel vara mindre skadliga än andra, visar forskning från Karolinska institutet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Personal hjälper äldre kvinna ur sängen

Svårt med arbetsmiljön för hemtjänstpersonal

Personer som arbetar inom hemtjänsten är utsatta för många situationer med svår arbetsmiljö. Det kan handla om allt från trånga badrum till trakasserier från brukare. Det visar studier från Umeå universitet.