Äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD). Foto: Kristdemokraterna

Äldreborgarråd: ”Oroande att äldre undviker att gå ut”

Hälften av alla Stockholms äldre personer undviker att gå ut vissa tider på dygnet och går oftast inte ensamma sent på kvällen. Det visar Stockholms stad senaste trygghetsmätning där äldre som är 80+ för första gången ingår.

Lite över 40 procent av de stockholmare 65–79 år och 50 procent av alla 80+ säger att de inte går ut vissa tider på dygnet, visar trygghetsmätningen. Ungefär samma andel svarar också att de inte går ut ensamma på kvällen på grund av oro.

– Att äldre inte vågar gå ut på kvällen bekymrar mig verkligen, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Mest otrygga känner sig de äldre i de yttre stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Ett liknande resultat sågs i rapporten Stockholm – äldrevänlig stad som Äldrecentrum släppte under våren 2020. Där angav mellan 28–39 procent av de äldre i Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta att de inte känner sig trygga i närområdet.

Stockholms stads trygghetsmätning visar också att äldre är mer försiktiga med värdeföremål och kontanter och helst inte lämnar lägenheten obevakad under någon längre tid.

Eftersom det inte finns tidigare mätningar från den äldsta åldersgruppen finns det inget resultat att jämföra med, men enligt Erik Slottner kommer framtida trygghetsmätningar att inkludera personer 80+.

– Äldreperspektivet glöms allt för ofta bort. Med nya mätmetoder och fokus på äldre kan vi arbeta mer riktat mot just denna grupp för att öka tryggheten för samtliga i Stockholm, säger Erik Slottner.

Ladda ner rapporterna

Relaterat

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Visste du att det är vanligare att vara egen företagare än anställd vid 73 års ålder? Lyssna till vårt samtal om att vara…

Äldre utsätts för medicinska risker när samordningen inte fungerar

Krav på statlig styrning när ingen tar ansvar efterfrågas av forskare i en ny rapport från SNS. Att äldre patienter utsätts för medicinska…

Sverige måste påbörja ett fallpreventivt arbete

Fallolyckorna förväntas öka. Statistik i Europa visar att dödsfall och år med funktionedsättning på grund av fall, stadigt har ökat sedan 90-talet. Att…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…