Äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD). Foto: Kristdemokraterna

Äldreborgarråd: ”Oroande att äldre undviker att gå ut”

Hälften av alla Stockholms äldre personer undviker att gå ut vissa tider på dygnet och går oftast inte ensamma sent på kvällen. Det visar Stockholms stad senaste trygghetsmätning där äldre som är 80+ för första gången ingår.

Lite över 40 procent av de stockholmare 65–79 år och 50 procent av alla 80+ säger att de inte går ut vissa tider på dygnet, visar trygghetsmätningen. Ungefär samma andel svarar också att de inte går ut ensamma på kvällen på grund av oro.

– Att äldre inte vågar gå ut på kvällen bekymrar mig verkligen, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Mest otrygga känner sig de äldre i de yttre stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Ett liknande resultat sågs i rapporten Stockholm – äldrevänlig stad som Äldrecentrum släppte under våren 2020. Där angav mellan 28–39 procent av de äldre i Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta att de inte känner sig trygga i närområdet.

Stockholms stads trygghetsmätning visar också att äldre är mer försiktiga med värdeföremål och kontanter och helst inte lämnar lägenheten obevakad under någon längre tid.

Eftersom det inte finns tidigare mätningar från den äldsta åldersgruppen finns det inget resultat att jämföra med, men enligt Erik Slottner kommer framtida trygghetsmätningar att inkludera personer 80+.

– Äldreperspektivet glöms allt för ofta bort. Med nya mätmetoder och fokus på äldre kan vi arbeta mer riktat mot just denna grupp för att öka tryggheten för samtliga i Stockholm, säger Erik Slottner.

Ladda ner rapporterna

Relaterat

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och…

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.