Äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD). Foto: Kristdemokraterna

Äldreborgarråd: ”Oroande att äldre undviker att gå ut”

Hälften av alla Stockholms äldre personer undviker att gå ut vissa tider på dygnet och går oftast inte ensamma sent på kvällen. Det visar Stockholms stad senaste trygghetsmätning där äldre som är 80+ för första gången ingår.

Lite över 40 procent av de stockholmare 65–79 år och 50 procent av alla 80+ säger att de inte går ut vissa tider på dygnet, visar trygghetsmätningen. Ungefär samma andel svarar också att de inte går ut ensamma på kvällen på grund av oro.

– Att äldre inte vågar gå ut på kvällen bekymrar mig verkligen, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Mest otrygga känner sig de äldre i de yttre stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Ett liknande resultat sågs i rapporten Stockholm – äldrevänlig stad som Äldrecentrum släppte under våren 2020. Där angav mellan 28–39 procent av de äldre i Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta att de inte känner sig trygga i närområdet.

Stockholms stads trygghetsmätning visar också att äldre är mer försiktiga med värdeföremål och kontanter och helst inte lämnar lägenheten obevakad under någon längre tid.

Eftersom det inte finns tidigare mätningar från den äldsta åldersgruppen finns det inget resultat att jämföra med, men enligt Erik Slottner kommer framtida trygghetsmätningar att inkludera personer 80+.

– Äldreperspektivet glöms allt för ofta bort. Med nya mätmetoder och fokus på äldre kan vi arbeta mer riktat mot just denna grupp för att öka tryggheten för samtliga i Stockholm, säger Erik Slottner.

Ladda ner rapporterna

Relaterat

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och…

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…