Stockholms stad (2020). Trygghet i Stockholm 2020 – äldrerapport
Äldrecentrum (2020). Stockholm – äldrevänlig stad
Lite över 40 procent av de stockholmare 65–79 år och 50 procent av alla 80+ säger att de inte går ut vissa tider på dygnet, visar trygghetsmätningen. Ungefär samma andel svarar också att de inte går ut ensamma på kvällen på grund av oro.
– Att äldre inte vågar gå ut på kvällen bekymrar mig verkligen, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
Mest otrygga känner sig de äldre i de yttre stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Ett liknande resultat sågs i rapporten Stockholm – äldrevänlig stad som Äldrecentrum släppte under våren 2020. Där angav mellan 28–39 procent av de äldre i Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta att de inte känner sig trygga i närområdet.
Stockholms stads trygghetsmätning visar också att äldre är mer försiktiga med värdeföremål och kontanter och helst inte lämnar lägenheten obevakad under någon längre tid.
Eftersom det inte finns tidigare mätningar från den äldsta åldersgruppen finns det inget resultat att jämföra med, men enligt Erik Slottner kommer framtida trygghetsmätningar att inkludera personer 80+.
– Äldreperspektivet glöms allt för ofta bort. Med nya mätmetoder och fokus på äldre kan vi arbeta mer riktat mot just denna grupp för att öka tryggheten för samtliga i Stockholm, säger Erik Slottner.
Stockholms stad (2020). Trygghet i Stockholm 2020 – äldrerapport
Äldrecentrum (2020). Stockholm – äldrevänlig stad
65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…
I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och…
Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia…
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…