Gunnar Vistam, Stockholm. Foto: Federica Poiana

Äldreforskning är väl ingen konst

Forskning möter konst när Aging research center, ARC, och Fotoskolan Stockholm samarbetar i ett projekt kring åldrandet. Öppna föreläsningar och en fotoutställning ger möjlighet att ta del av både forskningen och bilderna.

Fotoskolans och ARC:s Art & science-projekt inleddes hösten 2019 och innebar att 20 studenter vid Fotoskolans yrkeshögskoleutbildning till fotograf fick tolka den forskning om äldre och åldrande som bedrivs vid ARC. Viktigt var också att med utgångspunkt från egna erfarenheter och referenser porträttera äldre personer och deras vardagsliv i Sverige.

Karin Österlund, Handen. Foto: Julien Angelini.

Samarbetet utforskar enligt de ansvariga bland annat ”hur korsbefruktningen mellan ’objektiv’ forskning och ’subjektivt’ fotografiskt gestaltande kan ta sig uttryck. Det exemplifierar också hur forskningen kan nå ut i nya former.

– Det är ett fint exempel på hur okomplicerat mötet mellan forskning och konsten kan vara och vilket mervärde det ger i form av arbetslust och meningsfullhet för alla inblandade. Dessutom tillgängliggörs forskningsresultaten för en bredare allmänhet och fotografiet får en samhällelig innebörd som berör oss alla – eftersom vi alla åldras och blir äldre, säger Isabelle von Saenger, projektledare på ARC.

Projektet når nu sin kulmen med en fotoutställning och två föreläsningskvällar, där både samarbetsprocessen och den forskning som ligger till grund för bilderna lyfts fram.

– Vad jag vet så är det här en av de första gångerna som forskning tolkas på det här sättet. Med tanke på hur mycket spännande forskning som bedrivs så är det märkligt att inte mer tolkas i olika konstnärliga discipliner. Att tolka forskningen gör den självklart också mer lättillgänglig för allmänheten, säger Mikael Cronwall, utbildningsansvarig på Fotoskolan.

Fotoutställningen visas på Folkuniversitetet på Kungstensgatan 45 i Stockholm under vecka 9–11. Föreläsningarna äger rum på samma plats den 25 februari och den 4 mars kl 18-19.30, med rubriken Vem är äldre idag? respektive Ålderism och äldre personers röster. Vid föreläsningarna ges också en introduktion till samarbetet mellan Fotoskolan och ARC. Både föreläsningar och utställning är gratis.

Anmälan till föreläsningarna

Relaterade artiklar

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…