Gunnar Vistam, Stockholm. Foto: Federica Poiana

Äldreforskning är väl ingen konst

Forskning möter konst när Aging research center, ARC, och Fotoskolan Stockholm samarbetar i ett projekt kring åldrandet. Öppna föreläsningar och en fotoutställning ger möjlighet att ta del av både forskningen och bilderna.

Fotoskolans och ARC:s Art & science-projekt inleddes hösten 2019 och innebar att 20 studenter vid Fotoskolans yrkeshögskoleutbildning till fotograf fick tolka den forskning om äldre och åldrande som bedrivs vid ARC. Viktigt var också att med utgångspunkt från egna erfarenheter och referenser porträttera äldre personer och deras vardagsliv i Sverige.

Karin Österlund, Handen. Foto: Julien Angelini.

Samarbetet utforskar enligt de ansvariga bland annat ”hur korsbefruktningen mellan ’objektiv’ forskning och ’subjektivt’ fotografiskt gestaltande kan ta sig uttryck. Det exemplifierar också hur forskningen kan nå ut i nya former.

– Det är ett fint exempel på hur okomplicerat mötet mellan forskning och konsten kan vara och vilket mervärde det ger i form av arbetslust och meningsfullhet för alla inblandade. Dessutom tillgängliggörs forskningsresultaten för en bredare allmänhet och fotografiet får en samhällelig innebörd som berör oss alla – eftersom vi alla åldras och blir äldre, säger Isabelle von Saenger, projektledare på ARC.

Projektet når nu sin kulmen med en fotoutställning och två föreläsningskvällar, där både samarbetsprocessen och den forskning som ligger till grund för bilderna lyfts fram.

– Vad jag vet så är det här en av de första gångerna som forskning tolkas på det här sättet. Med tanke på hur mycket spännande forskning som bedrivs så är det märkligt att inte mer tolkas i olika konstnärliga discipliner. Att tolka forskningen gör den självklart också mer lättillgänglig för allmänheten, säger Mikael Cronwall, utbildningsansvarig på Fotoskolan.

Fotoutställningen visas på Folkuniversitetet på Kungstensgatan 45 i Stockholm under vecka 9–11. Föreläsningarna äger rum på samma plats den 25 februari och den 4 mars kl 18-19.30, med rubriken Vem är äldre idag? respektive Ålderism och äldre personers röster. Vid föreläsningarna ges också en introduktion till samarbetet mellan Fotoskolan och ARC. Både föreläsningar och utställning är gratis.

Anmälan till föreläsningarna

Relaterade artiklar

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…