Krukväxt på ett bord framför ett fönster
Foto: Pxhere

Äldres minnen viktiga på äldreboendet

Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med personal och boende på ett äldreboende i Norrköping utforskat sätt att uppleva och dela med sig av minnen och kultur.

Ett projekt med namnet Tillgänglighet och hågkomst – Berättelser och innovativ medieanvändning på äldreboende har gått i mål i Norrköping. Med hjälp av pengar från Norrköpings fond för forskning och utveckling har forskare vid Linköpings universitet i samarbete med ett äldreboende i staden utforskat kultur och medieinnehåll som en viktig del av livskvaliteten för äldre personer. Med hjälp av intervjuer om de boendes intressen, egna berättelser och medievanor har de utvecklat tekniska verktyg med innehåll som användarna själva kan välja.

– Många har inte kvar de vanliga sätten att berätta om sina minnen. Barnen vill inte titta i fotoalbumet längre och skivspelaren kom inte med i flytten. Det behövs nya sätt att både kunna prata om och visa sina minnen, säger Konstantin Economou, projektledare och universitetslektor i kultur och mediegestaltning, i en nyhet på Linköpings universitets webbsida.

Ett resultat från projektet är en interaktiv bok där man på ett enkelt sätt ska kunna ta del av foton, filmer och musik. Boken använder sig av sensorteknik.

– Men det hade inte nödvändigtvis behövt vara en bok. De här sensorerna skulle kunna byggas in i kläder eller möbler och då skulle ett svep med handen eller en klapp på axeln kunna starta favoritmusiken eller ett bildspel med dina egna foton. Det skulle kunna anpassas efter de behov den enskilda individen har, säger Konstantin Economou.

Av de minnen som forskarna fått ta del av har de också gjort en utställning, som har funnits att se på Träffpunkten i Vilbergen i Norrköping under våren. Elisabet Cedersund är professor emerita i äldre och åldrande, och hon har genomfört intervjuer och workshoppar med deltagarna i projektet. Hon berättar att ett ämne varit krukväxter.

– Det här temat har väckt så många berättelser, och har blivit en ingång till fler minnen. Var bodde vi, hur såg köket ut? Vem fick jag den där sticklingen av? Äldre personer har expertkunskap i berättande. De bär på så många minnen som riskerar att gå förlorade om de inte har möjlighet att berätta om dem. Det leder till att samhället går miste om ett kulturarv och att äldre människor mister en del av sitt kulturella liv, säger hon.

Forskarna upplever att både de äldre och personalen på äldreboendena tycker att berättandet är viktigt.

– De som vi har pratat med är väldigt måna om att äldre personer ska kunna dela sina minnen och ha tillgång till kultur och media, men ofta sker det här på en mer individuell nivå. Vi skulle vilja se hur metoderna kan implementeras övergripande på träffpunkter och äldreboenden, och kunna ge äldre en ny roll som aktiva berättare, säger Konstantin Economou.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…