Foto: Pensionsmyndigheten

Allmänna pensionen lägre än tänkt

En ny rapport från Pensionsmyndigheten visar att målet om att den allmänna pensionen ska vara 60 procent av slutlönen inte har nåtts. Dessutom ligger ungefär 15 procent av pensionärerna under gränsen för så kallad låg ekonomisk standard.

Andelen allmän pension av slutlön, den så kallade kompensationsgraden, blir lägre och lägre, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten. I dag ligger den på 54 procent, en siffra som är klart under målet på 60 procent som sattes när pensionsreformen infördes 1994.

– Det beror på att ökad livslängd inte mötts av ökad pensionsuttagsålder, vilket innebär att insamlade medel ska räcka till fler år. Samtidigt har avsättningarna till tjänstepension ökat, vilket gjort att allmän och tjänstepension både har och ser ut att ha i framtiden vara stabil om pensionsåldern ökar i takt med riktåldern, förklarar myndighetens analyschef Ole Setterberg.

Rapporten visar också att 15 procent, eller 300 000 personer, får så låga pensioner att de ligger under gränsen för så kallad låg ekonomisk standard, vilket innebär att deras inkomster är lägre än 60 procent av medianinkomsten i riket.

En anledning kan vara att pensionärer i vissa fall inte får full garantipension eller fullt bostadstillägg, trots en låg inkomst.

– Långt ifrån alla med låg inkomst får fullt grundskydd från den allmänna pensionen. Det kan handla om att man inte har bott i Sverige de 40 år som krävs för full garantipension eller har för låga boendekostnader för att få rätt till bostadstillägg. Samtidigt ska man komma ihåg att även bland icke-pensionärer finns en lika stor andel, 15 procent, med relativt låg ekonomisk standard, säger Ole Settergren.

Däremot är det endast cirka en och en halv procent av svenska pensionärer som lever i så kallad materiell fattigdom, det vill säga att man inte har råd att köpa eller konsumera vissa grundläggande varor eller tjänster. Andelen är lägre än befolkningen i övrigt och lägst i EU.

Läs rapporten i sin helhet

Pensionsmyndigheten (2021). Rapport 1: Är pensionerna tillräckliga? 

Rapporten är den första i en serie faktarapporter som släpps av Pensionsmyndigheten. Totalt ska sex rapporter publiceras.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…