
Arbetsförmedlingens arbete saknar åldersperspektiv
Enligt Arbetsförmedlingen själva har äldre arbetssökande i snitt svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Det innebär att åldern påverkar möjligheten att få jobb. Nu har Riksrevisionen gjort en granskning av Arbetsförmedlingens arbete med arbetssökande över 55 år.
I ett pressmeddelande presenterar Riksrevisionen granskningens resultat i fem punkter:
- Regeringen har i sin styrning av Arbetsförmedlingen inte tagit hänsyn till att äldre har en högre risk för långtidsarbetslöshet.
- Arbetsförmedlingen har inte beaktat de arbetssökandes ålder i sin interna styrning.
- Äldres ökade risk för långtidsarbetslöshet har sällan vägts in i Arbetsförmedlingens bedömning av enskilda arbetssökandes behov av stöd
- Äldre arbetssökande prioriteras inte i Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivare.
- Arbetsförmedlingens arbete mot åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har haft en begränsad omfattning.
– Trots att det är väl dokumenterat att en högre ålder minskar chansen att få jobb har Arbetsförmedlingen i stort sett bortsett helt från åldersperspektivet i sitt arbete. Därmed finns det en risk för att de äldre arbetssökande som har svårare att få jobb inte får det stöd som de behöver, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.
Riksrevisionens bedömning är att styrningen varit så starkt fokuserad på andra grupper av arbetssökande att det inte funnits utrymme för extra stöd till de äldre som grupp.
– Styrningen behöver utgå från en fördjupad analys av de faktorer som är viktiga för möjligheten att få jobb – inklusive ålder. Vi vet ju att arbetssökande med till exempel kort utbildning har en ännu svårare arbetsmarknadssituation om de dessutom är äldre, säger Elin Sundberg, projektledare för granskningen.
Relaterat

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?
Visste du att det är vanligare att vara egen företagare än anställd vid 73 års ålder? Lyssna till vårt samtal om att vara…

Äldre utsätts för medicinska risker när samordningen inte fungerar
Krav på statlig styrning när ingen tar ansvar efterfrågas av forskare i en ny rapport från SNS. Att äldre patienter utsätts för medicinska…
Sverige måste påbörja ett fallpreventivt arbete
Fallolyckorna förväntas öka. Statistik i Europa visar att dödsfall och år med funktionedsättning på grund av fall, stadigt har ökat sedan 90-talet. Att…
Fler nyheter
Så ska en app förbättra vården för personer med demens
De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att…

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…