Arbetsförmedlingens arbete saknar åldersperspektiv
Enligt Arbetsförmedlingen själva har äldre arbetssökande i snitt svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Det innebär att åldern påverkar möjligheten att få jobb. Nu har Riksrevisionen gjort en granskning av Arbetsförmedlingens arbete med arbetssökande över 55 år.
I ett pressmeddelande presenterar Riksrevisionen granskningens resultat i fem punkter:
- Regeringen har i sin styrning av Arbetsförmedlingen inte tagit hänsyn till att äldre har en högre risk för långtidsarbetslöshet.
- Arbetsförmedlingen har inte beaktat de arbetssökandes ålder i sin interna styrning.
- Äldres ökade risk för långtidsarbetslöshet har sällan vägts in i Arbetsförmedlingens bedömning av enskilda arbetssökandes behov av stöd
- Äldre arbetssökande prioriteras inte i Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivare.
- Arbetsförmedlingens arbete mot åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har haft en begränsad omfattning.
– Trots att det är väl dokumenterat att en högre ålder minskar chansen att få jobb har Arbetsförmedlingen i stort sett bortsett helt från åldersperspektivet i sitt arbete. Därmed finns det en risk för att de äldre arbetssökande som har svårare att få jobb inte får det stöd som de behöver, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.
Riksrevisionens bedömning är att styrningen varit så starkt fokuserad på andra grupper av arbetssökande att det inte funnits utrymme för extra stöd till de äldre som grupp.
– Styrningen behöver utgå från en fördjupad analys av de faktorer som är viktiga för möjligheten att få jobb – inklusive ålder. Vi vet ju att arbetssökande med till exempel kort utbildning har en ännu svårare arbetsmarknadssituation om de dessutom är äldre, säger Elin Sundberg, projektledare för granskningen.
Relaterat
Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24
Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…
Ålderism i politiken
Hur ser ålderismen ut i den svenska politiken och vad borde göras för att engagera fler äldre personer? Lena Wängnerud reder ut detta.
Börja agera för allas bästa
Chefredaktör Lotta Segelberg introducerar den nordiska gerontologiska konferensen om att åldras i en värld i ständig förändring som är denna tidnings tema, och…
Fler nyheter
Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…