Arbetsförmedlingens arbete saknar åldersperspektiv

Det är lättare att bli långtidsarbetslös för den som är äldre. Men detta faktum märks inte i Arbetsförmedlingens arbete, eller i regeringens uppdrag till myndigheten.

Omslagsbild från rapportenEnligt Arbetsförmedlingen själva har äldre arbetssökande i snitt svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Det innebär att åldern påverkar möjligheten att få jobb. Nu har Riksrevisionen gjort en granskning av Arbetsförmedlingens arbete med arbetssökande över 55 år.

I ett pressmeddelande presenterar Riksrevisionen granskningens resultat i fem punkter:

  • Regeringen har i sin styrning av Arbetsförmedlingen inte tagit hänsyn till att äldre har en högre risk för långtidsarbetslöshet.
  • Arbetsförmedlingen har inte beaktat de arbetssökandes ålder i sin interna styrning.
  • Äldres ökade risk för långtidsarbetslöshet har sällan vägts in i Arbetsförmedlingens bedömning av enskilda arbetssökandes behov av stöd
  • Äldre arbetssökande prioriteras inte i Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivare.
  • Arbetsförmedlingens arbete mot åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har haft en begränsad omfattning.

– Trots att det är väl dokumenterat att en högre ålder minskar chansen att få jobb har Arbetsförmedlingen i stort sett bortsett helt från åldersperspektivet i sitt arbete. Därmed finns det en risk för att de äldre arbetssökande som har svårare att få jobb inte får det stöd som de behöver, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.

Riksrevisionens bedömning är att styrningen varit så starkt fokuserad på andra grupper av arbetssökande att det inte funnits utrymme för extra stöd till de äldre som grupp.

– Styrningen behöver utgå från en fördjupad analys av de faktorer som är viktiga för möjligheten att få jobb – inklusive ålder. Vi vet ju att arbetssökande med till exempel kort utbildning har en ännu svårare arbetsmarknadssituation om de dessutom är äldre, säger Elin Sundberg, projektledare för granskningen.

Relaterat

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och…

Äldres delaktighet saknas i dagens demokrati

Gerdt Sundström har läst två antologier om styrning och delaktighet i välfärdssamhället, som till viss del berör villkoren för den äldre befolkningen. De…

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.