Avhandling utvecklar digitala system för personer med demens

Damian Dziak disputerade nyligen med en avhandling som bland annat bidrar till teknikutvecklingen för övervakning och säkerhet för personer med demens.

I en ny avhandling vid Blekinge tekniska högskola, har Damian Dziak utvecklat så kallad internet of things-teknik. IoT-tekniken handlar om teknikföremål som är uppkopplade via internet, och i sin forskning i tillämpad signalbehandling har han bland annat arbetat med system för vård och omsorg.

Damian Dziaks system är designade för att kunna bedöma sakers egenskaper och människors färdigheter och beteenden. Med hjälp av flera uppkopplade sensorer utvecklade han ett system för att stödja personer med demens i hemmet. Med teknikens hjälp ska det gå att hitta symptom på demens och att upptäcka om någon faller eller gör något annat riskfyllt. Systemet larmar då till vårdgivaren.

För att utveckla denna teknik har Damian Dziak använt artificiell intelligens och maskininlärning. Hans metod bygger också på användardriven utveckling, där brukare och andra användare aktivt tar del i designprocessen. I avhandlingen konstaterar han att detta både kan korta utvecklingstiden, minska antalet fel och ge en bättre anpassad produkt i slutändan.

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och…

Byta livsstil bäst recept mot demens

Dåliga levnadsvanor kan ge upphov till demenssjukdomar, men för den som klarar att byta livsstil minskar risken att drabbas. Att bryta vanor är svårt, men med professionellt stöd kan det fungera visar världsomspännande forskning.

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024 för hur äldreomsorgens utmaningar kan lösas.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.