Avhandling utvecklar digitala system för personer med demens

Damian Dziak disputerade nyligen med en avhandling som bland annat bidrar till teknikutvecklingen för övervakning och säkerhet för personer med demens.

I en ny avhandling vid Blekinge tekniska högskola, har Damian Dziak utvecklat så kallad internet of things-teknik. IoT-tekniken handlar om teknikföremål som är uppkopplade via internet, och i sin forskning i tillämpad signalbehandling har han bland annat arbetat med system för vård och omsorg.

Damian Dziaks system är designade för att kunna bedöma sakers egenskaper och människors färdigheter och beteenden. Med hjälp av flera uppkopplade sensorer utvecklade han ett system för att stödja personer med demens i hemmet. Med teknikens hjälp ska det gå att hitta symptom på demens och att upptäcka om någon faller eller gör något annat riskfyllt. Systemet larmar då till vårdgivaren.

För att utveckla denna teknik har Damian Dziak använt artificiell intelligens och maskininlärning. Hans metod bygger också på användardriven utveckling, där brukare och andra användare aktivt tar del i designprocessen. I avhandlingen konstaterar han att detta både kan korta utvecklingstiden, minska antalet fel och ge en bättre anpassad produkt i slutändan.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Ny studie om att få och hantera en parkinsondiagnos

För många är det en omtumlande upplevelse att få diagnosen Parkinsons sjukdom. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad undersökt hur patienterna och deras liv påverkas av beskedet.

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.