Damian Dziak (2020). Detection and classification multi-sensor systems: Implementation of IoT and systematic design approaches. Blekinge tekniska högskola.
Avhandling utvecklar digitala system för personer med demens
I en ny avhandling vid Blekinge tekniska högskola, har Damian Dziak utvecklat så kallad internet of things-teknik. IoT-tekniken handlar om teknikföremål som är uppkopplade via internet, och i sin forskning i tillämpad signalbehandling har han bland annat arbetat med system för vård och omsorg.
Damian Dziaks system är designade för att kunna bedöma sakers egenskaper och människors färdigheter och beteenden. Med hjälp av flera uppkopplade sensorer utvecklade han ett system för att stödja personer med demens i hemmet. Med teknikens hjälp ska det gå att hitta symptom på demens och att upptäcka om någon faller eller gör något annat riskfyllt. Systemet larmar då till vårdgivaren.
För att utveckla denna teknik har Damian Dziak använt artificiell intelligens och maskininlärning. Hans metod bygger också på användardriven utveckling, där brukare och andra användare aktivt tar del i designprocessen. I avhandlingen konstaterar han att detta både kan korta utvecklingstiden, minska antalet fel och ge en bättre anpassad produkt i slutändan.
Relaterat

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar upp den kan minska risken för fall, visar en avhandling från Luleå tekniska universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.