Avhandling utvecklar digitala system för personer med demens

Damian Dziak disputerade nyligen med en avhandling som bland annat bidrar till teknikutvecklingen för övervakning och säkerhet för personer med demens.

I en ny avhandling vid Blekinge tekniska högskola, har Damian Dziak utvecklat så kallad internet of things-teknik. IoT-tekniken handlar om teknikföremål som är uppkopplade via internet, och i sin forskning i tillämpad signalbehandling har han bland annat arbetat med system för vård och omsorg.

Damian Dziaks system är designade för att kunna bedöma sakers egenskaper och människors färdigheter och beteenden. Med hjälp av flera uppkopplade sensorer utvecklade han ett system för att stödja personer med demens i hemmet. Med teknikens hjälp ska det gå att hitta symptom på demens och att upptäcka om någon faller eller gör något annat riskfyllt. Systemet larmar då till vårdgivaren.

För att utveckla denna teknik har Damian Dziak använt artificiell intelligens och maskininlärning. Hans metod bygger också på användardriven utveckling, där brukare och andra användare aktivt tar del i designprocessen. I avhandlingen konstaterar han att detta både kan korta utvecklingstiden, minska antalet fel och ge en bättre anpassad produkt i slutändan.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som fått medel är Oskar Hansson som är känd för sin forskning om alzheimerdiagnostik.

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre att ta del av de möjligheter som tekniken erbjuder. Det visar en avhandling av Sofia Alexopoulou vid…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.