Två äldre män som tittar på en smartphone
Foto: Centre for ageing better

Barn och barnbarn viktiga för äldres digitala kunskap

Digital teknik blir allt vanligare och viktigare i samhället. En ny studie från Malmö universitet visar att familjen, framför allt barn och barnbarn, är viktiga för att äldre personer ska utveckla sin digitala kompetens.

Carolina Martinez, universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Malmö universitet, har i en ny studie undersökt vilka framgångsfaktorer och hinder det finns för äldres digitala kompetens. En viktig framgångsfaktor är familjens stöd i att utveckla de äldres digitala kompetenser på olika sätt.

– Det var slående hur aktiva de äldre som jag intervjuade är för att få till stånd stunder av lärandet och för att få situationer att fungera. Exempelvis berättade en man att han noggrant planerat att under en promenad med dottern och barnbarnen fråga om hur kameran fungerar på mobilen. Han tänkte att det skulle vara naturligt att prata om det då, och samtidigt vara en lugn samlad stund, säger Carolina Martinez i ett pressmeddelande.

Resultaten visar också att äldre är mest benägna att ta upp akuta frågor. Att till exempel lära sig om bildredigering och andra digitala intresseområden var svårare att få till för de äldre.

– De äldre vet att barn och barnbarn har många andra åtaganden, och då väljer man att ta hand om dem i stället för att prioritera sina egna behov. Det är viktigt att tänka på att äldre inte alltid ber om hjälp. Då är det bra att vara proaktiv, underlätta för att ställa frågor och skapa en lugn atmosfär.

Men något som hindrar lärandet är att äldre ofta bor i ensamma och därmed kan ha långt till sin yngre familj. Det kan också handla om att barn eller barnbarnen inte är så kunnig på just den tekniken de äldre vill ha hjälp med.

– Det är också stor skillnad på att få hjälp och att lära. Att få hjälp med att få något fixat är en sak, vilket inte heller ska underskattas, men att få hjälp med att lära sig är en annan, säger Carolina Martinez.

Hon anser också att det äldre saknar naturliga forum för att lära sig om digitala medier.

– Barn har ett helt system med skolan kring sitt lärande. Och många vuxna i arbetslivet kan ringa it-avdelningen när något krånglar. Men pensionärer har inget system runt sig. Visst finns det kurser, men inte en bra struktur. Ingen i samhället tar ansvar för äldres lärande av digitala medier.

Fakta
Studien

Totalt 22 äldre personer mellan 70 och 94 år blev intervjuade om att lära sig och använda digitala medier. Samtliga använde digitala medier i någon utsträckning och alla hade barn och barnbarn. Studien ingår i forskningsprojektet Äldre i e-samhället.

Läs studien i sin helhet

Carolina Martinez & Tobias Olsson (2022). The warm expert – A warm teacher? Learning about digital media in intergenerational interaction. Publicerad i Convergence: The international journal of research into new media technologies.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…