E Elldér, B Vilhelmson och E Thulin (2023). Is a car necessary for active aging? Relationships between aging, car use, and time spent on activities that sustain health and well-being. Transportation research interdisciplinary perspectives, nummer 22.

Bilen onödig för ett aktivt åldrande
I takt med att befolkningen blir allt äldre ägnar sig många åt fysiska och sociala aktiviteter för att hålla sig friska längre. För att ta sig till träningen på gymmet, till skogen för att vandra eller för att träffa vänner och familj väljer allt fler äldre personer att åka bil.
Forskare vid Göteborgs universitet har studerat hur lång tid äldre personer spenderar på dessa aktiviteter och jämfört de som ofta tar bilen med de som kör bil i liten utsträckning. Det visade sig att de som i högre grad väljer att köra bil till aktiviteter ägnar en förhållandevis stor del av sin tid åt själva bilåkandet.
– Vi har kommit fram till att en ökande andel av den äldre befolkningen i Sverige använder bil i relativt stor utsträckning och också att de som ofta använder bilen spenderar betydligt mer tid jämfört med de som använder bilen i liten utsträckning på att resa till aktiviteter som är förknippade med ett aktivt åldrande, säger Erik Elldér, docent i kulturgeografi vid Göteborgs universitet.
Vid en första anblick tyder detta på att äldre personer i Sverige är beroende av bil för att kunna delta i aktiviteter som främjar aktivt åldrande. Forskarna granskade hur mycket tid som faktiskt läggs på aktiviteter associerade med ett aktiv åldrande efter att restiden exkluderas. Det visade sig att nästan inga skillnader finns kvar. De som förflyttar sig med bil lägger alltså inte mer tid på denna typ av aktiviteter än de som förflyttar sig på annat sätt.
Resultaten pekar därmed på att tillgång till bil kanske inte är nödvändigt för att kunna delta i aktiviteter som bidrar till personligt välbefinnande på äldre dagar.
Forskarna har analyserat resande hos personer i åldern 65–84 år mellan åren 2000–2010 med hjälp av statistik från Statiska centralbyrån.
Relaterat

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Åldrandets oundviklighet
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…
Fler nyheter

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…