Therese Gyll är verksamhetsansvarig på föreningen Äldrekontakt som i år fick Stora gerontologipriset. Foto: Äldrekontakt

De får Stora gerontologipriset i år

Den ideella föreningen Äldrekontakt får årets Stora gerontologipris för sitt arbete med att lyfta äldre personer ur ofrivillig ensamhet och social isolering med hjälp av fikaträffar.

– Det är en ära att vara den första organisationen som får utmärkelsen, säger Therese Gyll som är verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Varje år sedan 2003 delar Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, ut Stora gerontologipriset till personer och verksamheter som har gjort stora insatser inom äldre- och åldrandeområdet.

I år går priset till den ideella föreningen Äldrekontakt som förebygger och bryter ofrivillig ensamhet hos äldre genom att arrangera fikaträffar för äldre personer. Det är första gången som en organisation får ta emot utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är en ära och vi ser det som ett kvitto på att vår verksamhet behövs och gör skillnad, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.

Föreningen har varit verksam sedan 2008 och finns i 34 kommuner. Verksamheten vänder sig till äldre som är över 75 år som lever isolerade och känner sig ensamma. Varje månad arrangeras träffar där volontärer skjutsar och bjuder in äldre personer till fikastunder.

– I stället för att äldre sitter i varsin lägenhet och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att lära känna varandra över en fika hos våra volontärer. På det här sättet får annars ensamma äldre hjälp att träffas så länge de vill, kan och orkar utan att det kostar dem någonting, säger Therese Gyll.

Cirka 900 volontärer hjälper uppskattningsvis 650 äldre att hålla kontakten varje månad.

De regelbundna fikaträffarna med jämnåriga och möjligheten att umgås över generationsgränserna är några av anledningarna till att Äldrekontakt får priset, skriver SGS i motiveringen.

Priset, som består av ett inramat diplom och en summa på 20 000 kronor, delades ut under Sveriges gerontologidag som hölls 28 mars. Så här kommer pengarna att användas, berättar Therese Gyll:

– Vi kommer att använda dem till att delfinansiera uppstarten av en ny fikagrupp så att fler kan ta del av vår verksamhet. Nu efter pandemin är det viktigare än någonsin!

Relaterat

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Fler nyheter

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…