Therese Gyll är verksamhetsansvarig på föreningen Äldrekontakt som i år fick Stora gerontologipriset. Foto: Äldrekontakt

De får Stora gerontologipriset i år

Den ideella föreningen Äldrekontakt får årets Stora gerontologipris för sitt arbete med att lyfta äldre personer ur ofrivillig ensamhet och social isolering med hjälp av fikaträffar.

– Det är en ära att vara den första organisationen som får utmärkelsen, säger Therese Gyll som är verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Varje år sedan 2003 delar Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, ut Stora gerontologipriset till personer och verksamheter som har gjort stora insatser inom äldre- och åldrandeområdet.

I år går priset till den ideella föreningen Äldrekontakt som förebygger och bryter ofrivillig ensamhet hos äldre genom att arrangera fikaträffar för äldre personer. Det är första gången som en organisation får ta emot utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är en ära och vi ser det som ett kvitto på att vår verksamhet behövs och gör skillnad, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.

Föreningen har varit verksam sedan 2008 och finns i 34 kommuner. Verksamheten vänder sig till äldre som är över 75 år som lever isolerade och känner sig ensamma. Varje månad arrangeras träffar där volontärer skjutsar och bjuder in äldre personer till fikastunder.

– I stället för att äldre sitter i varsin lägenhet och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att lära känna varandra över en fika hos våra volontärer. På det här sättet får annars ensamma äldre hjälp att träffas så länge de vill, kan och orkar utan att det kostar dem någonting, säger Therese Gyll.

Cirka 900 volontärer hjälper uppskattningsvis 650 äldre att hålla kontakten varje månad.

De regelbundna fikaträffarna med jämnåriga och möjligheten att umgås över generationsgränserna är några av anledningarna till att Äldrekontakt får priset, skriver SGS i motiveringen.

Priset, som består av ett inramat diplom och en summa på 20 000 kronor, delades ut under Sveriges gerontologidag som hölls 28 mars. Så här kommer pengarna att användas, berättar Therese Gyll:

– Vi kommer att använda dem till att delfinansiera uppstarten av en ny fikagrupp så att fler kan ta del av vår verksamhet. Nu efter pandemin är det viktigare än någonsin!

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…