Therese Gyll är verksamhetsansvarig på föreningen Äldrekontakt som i år fick Stora gerontologipriset. Foto: Äldrekontakt

De får Stora gerontologipriset i år

Den ideella föreningen Äldrekontakt får årets Stora gerontologipris för sitt arbete med att lyfta äldre personer ur ofrivillig ensamhet och social isolering med hjälp av fikaträffar.

– Det är en ära att vara den första organisationen som får utmärkelsen, säger Therese Gyll som är verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Varje år sedan 2003 delar Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, ut Stora gerontologipriset till personer och verksamheter som har gjort stora insatser inom äldre- och åldrandeområdet.

I år går priset till den ideella föreningen Äldrekontakt som förebygger och bryter ofrivillig ensamhet hos äldre genom att arrangera fikaträffar för äldre personer. Det är första gången som en organisation får ta emot utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är en ära och vi ser det som ett kvitto på att vår verksamhet behövs och gör skillnad, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.

Föreningen har varit verksam sedan 2008 och finns i 34 kommuner. Verksamheten vänder sig till äldre som är över 75 år som lever isolerade och känner sig ensamma. Varje månad arrangeras träffar där volontärer skjutsar och bjuder in äldre personer till fikastunder.

– I stället för att äldre sitter i varsin lägenhet och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att lära känna varandra över en fika hos våra volontärer. På det här sättet får annars ensamma äldre hjälp att träffas så länge de vill, kan och orkar utan att det kostar dem någonting, säger Therese Gyll.

Cirka 900 volontärer hjälper uppskattningsvis 650 äldre att hålla kontakten varje månad.

De regelbundna fikaträffarna med jämnåriga och möjligheten att umgås över generationsgränserna är några av anledningarna till att Äldrekontakt får priset, skriver SGS i motiveringen.

Priset, som består av ett inramat diplom och en summa på 20 000 kronor, delades ut under Sveriges gerontologidag som hölls 28 mars. Så här kommer pengarna att användas, berättar Therese Gyll:

– Vi kommer att använda dem till att delfinansiera uppstarten av en ny fikagrupp så att fler kan ta del av vår verksamhet. Nu efter pandemin är det viktigare än någonsin!

Relaterat

Kvinna i övre medelåldern håller i ett fat med färska grönsaker

Hälsosamtal bra för jämlikhet i hälsa

Riktade hälsosamtal sänker en rad riskfaktorer och minskar den förtida dödligheten. Dessutom utjämnar de ojämlikheter i hälsa. Det visar en ny rapport från…

Färre avstår från vård

36 procent av alla personer över 70 år har avstått från vård på grund av pandemin under det senaste året. Siffran är hög,…

Omslag Äldre i Centrum nummer 4 2022

Tema Samverkan i Äldre i Centrum #3/2022

I #3/22 är temat samverkan mellan vård- och omsorgsgivare för äldre. Tidningen bjuder också på reportage om forskningsmiljön Aging research center – ARC…

Fler nyheter

Erfarna kirurger inte bäst på att förebygga urinläckage

Det är inte ovanligt att forskare har en tes som de vill prova om den stämmer. Men uttrycket som man ropar får man…

Lars Lannfelt får pris för forskning om molekylär geriatrik

Svenska läkaresällskapet tilldelar professorn Lars Lannfelt vid Uppsala universitet, Bengt Winblads pris för insatser inom molekylär geriatrik. Hans forskning fokuserar bland annat på…

Nytt projekt undersöker uppfattningen av välfärdsteknik

Hur uppfattar och använder arbetsterapeuter välfärdsteknik inom vården av personer med demens? Vilka risker och möjligheter finns det? Det ska forskaren Antonios Tsertsidis…