Therese Gyll är verksamhetsansvarig på föreningen Äldrekontakt som i år fick Stora gerontologipriset. Foto: Äldrekontakt

De får Stora gerontologipriset i år

Den ideella föreningen Äldrekontakt får årets Stora gerontologipris för sitt arbete med att lyfta äldre personer ur ofrivillig ensamhet och social isolering med hjälp av fikaträffar.

– Det är en ära att vara den första organisationen som får utmärkelsen, säger Therese Gyll som är verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Varje år sedan 2003 delar Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, ut Stora gerontologipriset till personer och verksamheter som har gjort stora insatser inom äldre- och åldrandeområdet.

I år går priset till den ideella föreningen Äldrekontakt som förebygger och bryter ofrivillig ensamhet hos äldre genom att arrangera fikaträffar för äldre personer. Det är första gången som en organisation får ta emot utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är en ära och vi ser det som ett kvitto på att vår verksamhet behövs och gör skillnad, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.

Föreningen har varit verksam sedan 2008 och finns i 34 kommuner. Verksamheten vänder sig till äldre som är över 75 år som lever isolerade och känner sig ensamma. Varje månad arrangeras träffar där volontärer skjutsar och bjuder in äldre personer till fikastunder.

– I stället för att äldre sitter i varsin lägenhet och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att lära känna varandra över en fika hos våra volontärer. På det här sättet får annars ensamma äldre hjälp att träffas så länge de vill, kan och orkar utan att det kostar dem någonting, säger Therese Gyll.

Cirka 900 volontärer hjälper uppskattningsvis 650 äldre att hålla kontakten varje månad.

De regelbundna fikaträffarna med jämnåriga och möjligheten att umgås över generationsgränserna är några av anledningarna till att Äldrekontakt får priset, skriver SGS i motiveringen.

Priset, som består av ett inramat diplom och en summa på 20 000 kronor, delades ut under Sveriges gerontologidag som hölls 28 mars. Så här kommer pengarna att användas, berättar Therese Gyll:

– Vi kommer att använda dem till att delfinansiera uppstarten av en ny fikagrupp så att fler kan ta del av vår verksamhet. Nu efter pandemin är det viktigare än någonsin!

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…