Utställningen finns att besöka från 26 november till våren 2021. Foto: Lars-Christer Hydén

Demensforskning blir konstutställning

Texter och fotografier ska bidra med ett poetiskt och nytt perspektiv på hur det är att leva med demenssjukdom. Bakom konsten står Lars-Christer Hydén, forskaren som har arbetat med demens i nästan 20 år.

I Kåkenhus på Linköpings universitet i Norrköping finns konstutställningen Glömda minnen som skildrar hur det är att leva med demenssjukdom.

Utställningen består av både texter och fotografier som ska skildra ett mer poetiskt och nytt perspektiv på vardagen. Den som har satt ihop konsten är Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, som har forskat på demenssjukdomar i nästan 20 år.

– Jag ville skapa bilder och foton i kombinationer med texter som ger en möjlighet att leta efter andra sätt att uppfatta världen och inte minst kreativitet hos personer som lever med demens, säger han i en nyhet på universitets webbsida.

Tillsammans med sina kollegor har han mött och samtalat med personer som har levt med demens under en längre tid.

– Hos mig har det under åren vuxit fram en stark känsla av att det finns mer att säga, i synnerhet erfarenheter av hur det är att leva med en demenssjukdom. Ur den upplevelsen föddes en tanke om att använda text och fotografi tillsammans för att försöka uttrycka det som inte kan kommuniceras i vetenskapliga arbeten, säger han.

Han hoppas att utställningen kan uppmuntra till att lyssna poetiskt.

– En viktig slutsats från min forskning om att leva med demenssjukdomar är att det ofta är viktigt när vi pratar med personer som lever med demens att vi lyssnar med vad jag brukar kalla vårt ”tredje öra”. Att vi försöker höra det som finns mellan ”raderna”, i upprepningarna, bland de ibland konstiga orden. Alltså, att vi försöker lyssna poetiskt.

Konstutställningen finns att besöka från och med den 26 november till våren 2021. En bok med samma namn som utställningen kommer också att ges ut.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…