Utställningen finns att besöka från 26 november till våren 2021. Foto: Lars-Christer Hydén

Demensforskning blir konstutställning

Texter och fotografier ska bidra med ett poetiskt och nytt perspektiv på hur det är att leva med demenssjukdom. Bakom konsten står Lars-Christer Hydén, forskaren som har arbetat med demens i nästan 20 år.

I Kåkenhus på Linköpings universitet i Norrköping finns konstutställningen Glömda minnen som skildrar hur det är att leva med demenssjukdom.

Utställningen består av både texter och fotografier som ska skildra ett mer poetiskt och nytt perspektiv på vardagen. Den som har satt ihop konsten är Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, som har forskat på demenssjukdomar i nästan 20 år.

– Jag ville skapa bilder och foton i kombinationer med texter som ger en möjlighet att leta efter andra sätt att uppfatta världen och inte minst kreativitet hos personer som lever med demens, säger han i en nyhet på universitets webbsida.

Tillsammans med sina kollegor har han mött och samtalat med personer som har levt med demens under en längre tid.

– Hos mig har det under åren vuxit fram en stark känsla av att det finns mer att säga, i synnerhet erfarenheter av hur det är att leva med en demenssjukdom. Ur den upplevelsen föddes en tanke om att använda text och fotografi tillsammans för att försöka uttrycka det som inte kan kommuniceras i vetenskapliga arbeten, säger han.

Han hoppas att utställningen kan uppmuntra till att lyssna poetiskt.

– En viktig slutsats från min forskning om att leva med demenssjukdomar är att det ofta är viktigt när vi pratar med personer som lever med demens att vi lyssnar med vad jag brukar kalla vårt ”tredje öra”. Att vi försöker höra det som finns mellan ”raderna”, i upprepningarna, bland de ibland konstiga orden. Alltså, att vi försöker lyssna poetiskt.

Konstutställningen finns att besöka från och med den 26 november till våren 2021. En bok med samma namn som utställningen kommer också att ges ut.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…