Utställningen finns att besöka från 26 november till våren 2021. Foto: Lars-Christer Hydén

Demensforskning blir konstutställning

Texter och fotografier ska bidra med ett poetiskt och nytt perspektiv på hur det är att leva med demenssjukdom. Bakom konsten står Lars-Christer Hydén, forskaren som har arbetat med demens i nästan 20 år.

I Kåkenhus på Linköpings universitet i Norrköping finns konstutställningen Glömda minnen som skildrar hur det är att leva med demenssjukdom.

Utställningen består av både texter och fotografier som ska skildra ett mer poetiskt och nytt perspektiv på vardagen. Den som har satt ihop konsten är Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, som har forskat på demenssjukdomar i nästan 20 år.

– Jag ville skapa bilder och foton i kombinationer med texter som ger en möjlighet att leta efter andra sätt att uppfatta världen och inte minst kreativitet hos personer som lever med demens, säger han i en nyhet på universitets webbsida.

Tillsammans med sina kollegor har han mött och samtalat med personer som har levt med demens under en längre tid.

– Hos mig har det under åren vuxit fram en stark känsla av att det finns mer att säga, i synnerhet erfarenheter av hur det är att leva med en demenssjukdom. Ur den upplevelsen föddes en tanke om att använda text och fotografi tillsammans för att försöka uttrycka det som inte kan kommuniceras i vetenskapliga arbeten, säger han.

Han hoppas att utställningen kan uppmuntra till att lyssna poetiskt.

– En viktig slutsats från min forskning om att leva med demenssjukdomar är att det ofta är viktigt när vi pratar med personer som lever med demens att vi lyssnar med vad jag brukar kalla vårt ”tredje öra”. Att vi försöker höra det som finns mellan ”raderna”, i upprepningarna, bland de ibland konstiga orden. Alltså, att vi försöker lyssna poetiskt.

Konstutställningen finns att besöka från och med den 26 november till våren 2021. En bok med samma namn som utställningen kommer också att ges ut.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Ny studie om att få och hantera en parkinsondiagnos

För många är det en omtumlande upplevelse att få diagnosen Parkinsons sjukdom. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad undersökt hur patienterna och deras…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…