Katarina Lindblad forskar om musikens betydelse för äldre män. Foto: Örebro universitet.

Omplåstrande musik för pensionerade

Forskning vid Örebro universitet visar att musik kan vara ”plåster på själen” för äldre män, som i samband med pensioneringen känner sig ensamma och isolerade.

Det är doktoranden och musikterapeuten Katarina Lindblad vid forskarskolan Successful ageing vid Örebro universitet som i sin doktorsavhandling visar hur musik i vardagen påverkar äldre mäns välbefinnande och skapar social gemenskap.

– Huvudslutsatsen är att musik hjälper äldre män att vara i kontakt med sina känslor, ett behov som de inte har mycket utrymme för i andra sammanhang, säger Katarina Lindblad i ett pressmeddelande.

För de studerade männen var musiken en fristad, en plats där de kunde vara känslosamma utan att deras manlighet ifrågasattes. Studien visade också att de män som var aktiva utövare av musik, som körsångare eller amatörmusiker, upplevde att musiken stärkte deras självförtroende och självkänsla.

– De hade ett intresse för fakta och kunskap, blev stimulerade av att lära sig nya saker, och tyckte även om att själva berätta och visa sin kunskap.

VÄLKLINGANDE AVHANDLING

Katarina Lindblad disputerar i musikvetenskap den 9 juni med avhandlingen ”Som plåster på själen”: Om äldre män och musik som välbefinnanderesurs.

Katarina Lindblads avhandling består dels av intervjuer med äldre män om deras förhållande till musik, dels av en observation av en musiklyssningsgrupp med socialt utsatta äldre män. Resultaten från musiklyssningsgruppen visar att musiken också utvecklade en gemenskap.

– Att träffas och tillsammans uppleva musik gav männen en känsla av tillhörighet, säger Katarina Lindblad.

Men deltagarna undvek att berätta om sig själva, sina känslor och minnen. De flesta lärde sig inte ens varandras namn.

– Männen knöt inte an till varandra som personer även om de delade upplevelserna bidrog till deras välbefinnande.

Maskulinitetsnormer gör att många äldre män undviker att delta i sociala aktiviteter som främst lockar kvinnor. Katarina Lindblad ser ett behov av att utveckla och anpassa sociala aktiviteter så att även äldre män känner sig inkluderade och bekräftade.

– Många aktiviteter för äldre är skapade av kvinnor för kvinnor. Vi måste hitta sätt att erbjuda olika sociala sammanhang som också tilltalar äldre män. Då kan musik vara en nyckel.

ÄLDREFORSKNINGENS ÖREBRO

Läs mer om Örebro universitets strategiska satsning på forskning om hälsosamt åldrande i Äldre i Centrum #2/21.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…