Fallolyckor bland äldre män ökar något

De senaste åren har antalet fallolyckor minskat generellt i befolkningen. Men bland äldre män har fallolyckorna i stället ökat. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

I likhet med tidigare år är fallolyckor den vanligaste skadeorsaken till att människor behöver vårdas på sjukhus, över 70 procent av olycksfall är fallolyckor. Det är framför allt äldre personer som drabbas och 2020 var över 70 procent av de som fick sluten vård 65 år eller äldre. 

Dock har antalet fallolyckor minskat något sedan början av 2000-talet – förutom bland äldre män, särskilt de 85 år eller äldre. I den åldersgruppen har antalet olyckor gått från cirka 6 200 år 2001 till ungefär 7 100 år 2020. 

Men det är fortfarande fler äldre kvinnor än äldre män som råkar ut för fallolyckor, 80 respektive 66 procent. Nästan sex procent av alla i åldrarna 80 eller äldre har varit inskrivna på sjukhus på grund av en fallolycka någon gång under 2020.

Ta del av statistiken

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…