Socialstyrelsen (2021). Statistik om skador och förgiftningar behandlade i sluten vård 2020.
Fallolyckor bland äldre män ökar något
I likhet med tidigare år är fallolyckor den vanligaste skadeorsaken till att människor behöver vårdas på sjukhus, över 70 procent av olycksfall är fallolyckor. Det är framför allt äldre personer som drabbas och 2020 var över 70 procent av de som fick sluten vård 65 år eller äldre.
Dock har antalet fallolyckor minskat något sedan början av 2000-talet – förutom bland äldre män, särskilt de 85 år eller äldre. I den åldersgruppen har antalet olyckor gått från cirka 6 200 år 2001 till ungefär 7 100 år 2020.
Men det är fortfarande fler äldre kvinnor än äldre män som råkar ut för fallolyckor, 80 respektive 66 procent. Nästan sex procent av alla i åldrarna 80 eller äldre har varit inskrivna på sjukhus på grund av en fallolycka någon gång under 2020.
Relaterat

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar upp den kan minska risken för fall, visar en avhandling från Luleå tekniska universitet.

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.
Fler nyheter

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.