Fallolyckor bland äldre män ökar något

De senaste åren har antalet fallolyckor minskat generellt i befolkningen. Men bland äldre män har fallolyckorna i stället ökat. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

I likhet med tidigare år är fallolyckor den vanligaste skadeorsaken till att människor behöver vårdas på sjukhus, över 70 procent av olycksfall är fallolyckor. Det är framför allt äldre personer som drabbas och 2020 var över 70 procent av de som fick sluten vård 65 år eller äldre. 

Dock har antalet fallolyckor minskat något sedan början av 2000-talet – förutom bland äldre män, särskilt de 85 år eller äldre. I den åldersgruppen har antalet olyckor gått från cirka 6 200 år 2001 till ungefär 7 100 år 2020. 

Men det är fortfarande fler äldre kvinnor än äldre män som råkar ut för fallolyckor, 80 respektive 66 procent. Nästan sex procent av alla i åldrarna 80 eller äldre har varit inskrivna på sjukhus på grund av en fallolycka någon gång under 2020.

Ta del av statistiken

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Fler nyheter

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.