Färre flyttar till äldreboende under pandemin

Rädsla och intagningsstopp gör att 4 000 färre personer har särskilt boende för äldre i dag än innan pandemin, enligt Socialstyrelsens nya rapport.

Framsida till Socialstyrelsens rapportÅrets lägesrapport från Socialstyrelsen om vård och omsorg för äldre visar på dramatiska skillnader jämfört med tidigare år. En av dem handlar om antalet personer som flyttade in på särskilda boenden för äldre. I vissa regioner minskade andelen inflyttade med mer än 20 procent. Andelen som sökt hemtjänst har också minskat stort.

– En tydlig effekt av pandemin är att färre äldre personer har sökt och fått omsorg från sin kommun. En förklaring är att smittspridningen lett till intagningsstopp på en del boenden och att en del hemtjänstinsatser har ställts in. Troligtvis är det också så att personer har låtit bli att söka eller tackat nej till hjälp, av rädsla för att smittas, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under hösten 2020 var 78 000 personer boende i särskilt boende. Det kan jämföras med 82 000 personer ett år tidigare. Inflyttningarna sjönk när pandemin tog fart under förra våren, men det finns ett stort spann mellan olika regioner. Bland personer över 70 år ökade inflyttningen med 14 procent i Blekinge, samtidigt som den minskade med över 20 procent i Stockholm och Uppsala.

– Minskningen på särskilda boenden borde ha lett till en ökning inom hemtjänsten, men så är inte fallet. Det gör att vi ser en risk för att äldre personer inte får sina behov tillgodosedda av socialtjänsten. Att inte ta emot eller få hjälp trots att man behöver det kan försämra hälsan och livskvaliteten. Även närstående kan få en tuff situation om de måste ta ett stort ansvar för omsorgen. Kommunerna behöver också vara beredda på att fler personer med större behov kan komma att behöva hjälp när smittspridningen går ner, säger Michaela Prochazka.

Också hemtjänsten såg en minskning. Bland personer över 80 år var det 20 procent färre som sökte och fick hemtjänst för första gången.

Läs rapporten

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

Fler nyheter

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.