Foto: Malmö universitet

Fiffig lösning för att sköta tandproteser

För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi har i sin avhandling funnit ett alternativ i form av täckproteser som lätt kan tas av från implantat och som är både enklare och billigare.

– Jag ville veta om en lösning med färre antal implantat och minskade kostnader ändå ger nöjda patienter. Jag har undersökt om man kan ha två implantat och en avtagbar typ av protes i stället för fyra eller sex implantat med fasta broar som är det vanligaste i Sverige idag, säger Peyman Ghiasi i en nyhet från Malmö universitet.

I avhandlingen Studies on maxillary overdentures: implant- and prosthesis survival, cost analysis and patient-reported outcomes har Peyman Ghiasi jämfört två olika implantatlösningar för patienter som helt saknar tänder i överkäken.

Peyman Ghiasi är specialisttandläkare och träffar många äldre patienter som har problem med att sköta sina tandproteser eftersom de har problem med motoriken. Än så länge har de bara gjort en pilotstudie som pågått under tre års tid, men den har fungerat bra och kostnaderna är betydligt lägre än vid fasta alternativ. Patienterna upplevde en klar förbättring eftersom de två implantaten gör att protesen sitter fast bättre

–  Jag hoppas att studien kan motivera fler att göra större studier på området med längre uppföljningstid och fler patienter, säger Peyman Ghiasi.

Läs avhandlingen

Peyman Ghiasi (2022). Studies on maxillary overdentures: implant- and prosthesis survival, cost analysis and patient-reported outcomes. Doktorsavhandling, Malmö universitet.

Delstudier

I. P Ghiasi, C Ahlgren och C Larsson. (2021) Implant and Prosthesis Failure Rates with Implant-Supported Maxillary Overdentures: A Systematic Review. International Journal of Prosthodontics.

II. B R Chrcanovic, P Ghiasi, J Kisch och L Lindh (2020). Retrospective study comparing the clinical outcomes of bar-clip and ball attachment implant-supported overdentures. Journal of Oral Science.

IV. P Ghiasi (2022). Comparison of patient-reported outcomes between immediately and conventionally loaded mandibular two-implant overdentures: early results from a randomized clinical pilot study. Manuskript.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…