Person tvättar händerna
Foto: Pixabay

Fler covid-19-projekt får forskningspengar

Genom AFA Försäkring satsar arbetsmarknadens parter på forskning om hur covid-19 påverkar arbetsliv och hälsa. Här är äldreprojekten som fått pengar.

AFA Försäkring ägs av Svenskt näringsliv, LO och PTK, och nu offentliggör de sina forskningsanslag, som de tilldelar en en rad nya projekt med inriktning mot hur coronapandemin påverkat arbetsliv och hälsa ur olika synvinklar.

– Mer kunskap kring konsekvenserna av pandemin behövs, exempelvis vill vi se mer forskning om hur covid-19 påverkar arbetsmiljö, hälsa och ledarskap. Det här är viktiga områden att följa upp och utveckla, även inför en kommande vardag, och vill verkligen att forskningen ska komma till nytta ute i arbetslivet, säger Helena Jahncke, chef för FoU-avdelningen på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Men det är inte för sent att få pengar ur AFA:s budget. Utlysningen för covid-19-forskning är öppen fram till den 1 oktober.

Här är de projekt som hittills har beviljats stöd.

  • Covid-19 i äldrevård i Göteborgsområdet. Johan Ringlander, vid Göteborgs universitet ska undersöka förekomsten av covid-19-infektion hos personal inom äldreomsorgen i Göteborg, både hos de som känner sig friska och de som har symtom som förhindrar arbete. Flera olika metoder och deras möjlighet att minska smittspridning i äldreomsorgen ska testas.
  • Personalens erfarenheter och upplevelser av en säker arbetsmiljö i samband med insatser i ordinärt boende under covid-19-pandemin. Cecilia Pettersson, vid Örebro universitet, kommer att studera bostaden som arbetsplats för hemtjänst och hemsjukvård under pandemin. Hon kommer att genomföra intervjuer om arbetsmiljö och säkerhet med vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
  • Skyddsutrustning vid covid-19 – metodik för säker produktframtagning med visualiserade instruktioner för att förebygga smitta. Katrin Skagert, vid RISE ska ta fram ett metodstöd för egentillverkning av smittskyddsutrustning, tillsammans med riskanalys och bedömning av material. Projektet ska utveckla instruktionsfilmer och illustrationer för minskad smittspridning i äldreomsorgen.
  • Vårdpersonalens coronavardag – en intervjustudie om vårdpersonalens arbetssituation under den första tiden av smittspridning av coronaviruset i Sverige. Erika Wall vid Mittuniversitetet, ska analysera arbetssituationen för vårdpersonalen under pandemin genom djupintervjuer med undersköterskor, sjuksköterskor och läkare i kommuner, regioner och privat sjukvård.
  • Covid-19-pandemins påverkan på arbetsmiljön för kommunal hemsjukvårds- och hemtjänstpersonal: lärande för framtiden och för ett mer mobilt arbetssätt. Christofer Rydenfält vid Lunds tekniska högskola, kommer att studera pandemins påverkan på arbetsmiljön i kommunal hemsjukvård och hemtjänst med fokus på det mobila teamarbetet runt hemsjukvården.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…