Bild: Forte

Fortemiljoner till äldreforskning inom socialtjänstområdet

Forte beviljade flera ansökningar för forskning inom äldre och åldrande i sin utlysning Tilllämpad välfärdsforskning. 53 miljoner fördelas på bland annat koordinerade insatser för hemmaboende med kognitiv sjukdom och samskapad hemtjänst.

Forte vill bidra till praktiknära forskning inom socialtjänstområdet för att förbättra dess kvalitet och effektivitet.  I sin utlysning Tilllämpad välfärdsforskning öppnade man upp för att söka finansiering som stärker klient- och praktiknära forskning inom socialtjänstens verksamhetsområden och bedrivs i samverkan med relevanta målgrupper. Utlysningen pågick under hösten och stängde 25 oktober 2023. Totalt inkom 130 ansökningar.

Det sammanlagda bidraget 195 miljoner från Forte fördelades på 24 av de sökande, där sex är inriktade på äldre och åldrande: Två program, ett projekt, en forskartjänst och två samverkansbidrag, varav det sista är ett nytt utlysningsområde. De delar på drygt 53 miljoner under en flerårsperiod.

– Forte vill främja praktiknära forskning som bidrar med relevant och användbar kunskap som är lättare för socialtjänsten och beslutsfattare att omsätta i verksamheten. För första gången har vi därför infört den nya bidragsformen samverkansbidrag, säger Teresia Weinberg på Forte i ett pressmeddelande.

Ett av samverkansbidragen gick till Bemötande av suicidalitet i socialtjänsten: En kunskapsinventering om suicidprevention inom åldrande och funktionsnedsättning vid Uppsala universitet lett av docenterna Clara Iversen och Marie Flinkfeldt.

Linköpings universitets forskningsprogram DEM(H)CARE – Koordinerade insatser mellan äldreomsorg, hemsjukvård och primärvård ska utveckla ”best practice” för äldre personer som bor hemma med kognitiv sjukdom. De får 27,3 miljoner som fördelas över åren, för att undersöka hur kommuner och regioner arbetar med fokus på samverkan mellan hemtjänst, hemsjukvård och primärvård.

– Vi tror ju att det finns kommuner som redan har hittat lösningar och där det finns goda exempel. Sen hoppas vi också kunna hitta sätt att bidra till att göra det ännu bättre förstås, säger biträdande professor Anna Olaison som leder forskningsprogrammet i en nyhet från Linköpings universitet.

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum mottar närmare 24 miljoner under perioden 2024-2030 för sitt program Hemtjänst samskapad i partnerskap med äldre personer – från debut till livets slut. Programansvarig är Ida Goliath.

– Det gör att vi som FoU-enhet kan stötta hållbar kunskapsutveckling inom äldreområdet. Det är särskilt viktigt nu när kraven ökar på att socialtjänsten ska bygga kunskapsbaserad omsorg som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren.

Forskningsprogram, forskningsprojekt, forskartjänst och samverkansbidrag med inriktning äldre- och åldrande som beviljades anslag:

Program

  • Ida Goliath, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum: Hemtjänst samskapad i partnerskap med äldre personer – från debut till livets slut.
  • Anna Olaison, Linköpings universitet: DEM(H)CARE – Koordinerade insatser mellan äldreomsorg, hemsjukvård och primärvård i syfte att utveckla ”best practice” för äldre personer som bor hemma med kognitiv sjukdom.

Projekt

Maria Flink, Region Stockholm: Utveckling och utvärdering av en praktisk guide för att samskapa sammanhållen vård och omsorg – ett aktionsforskningsprojekt för och med socialtjänst, primärvård och äldre personer.

Forskartjänst

Hanna Bozkurt Åhman, Region Uppsala: Demens vid intellektuell funktionsnedsättning: Identifiering av motoriska och kognitiva förändringar.

Samverkansbidrag

  • Gunilla Avby, Stockholms universitet: Utveckla arenor för kollaborativt lärande i implementering av ett fallpreventionsprogram över organisationsgränser.
  • Clara Iversen, Uppsala universitet: Bemötande av suicidalitet i socialtjänsten: En kunskapsinventering om suicidprevention inom åldrande och funktionsnedsättning.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…