Fortfarande färre som söker hemtjänst

Pandemin fick färre personer att ansöka om äldreomsorg. Trenden håller i sig, men inflyttningen till äldreboenden har återhämtat sig, enligt Socialstyrelsens statistik.

När coronapandemin slog till sjönk antalet ansökningar om äldreomsorg kraftigt. I Socialstyrelsens statistik över första halvåret 2021 verkar trenden hålla i sig, och andelen äldre som beviljas hemtjänst första gången är lägre än under 2019, före pandemin.

Statistiken visar att tre promille av alla personer över 70 år under årets första halva ansökte om och beviljades hemtjänst varje månad. Siffran under 2019 var 3,4 promille, vilket alltså innebär en minskning med 12 procent.

– En förklaring är att personer undvikit att ta hjälp från hemtjänsten av rädsla för covid-19. Det är positivt att vi nu kan se en viss återhämtning, men siffrorna speglar också att det trots vaccineringen finns kvar en oro för smittan. Det är viktigt för hälsan och välmåendet hos både en själv och ens närstående att man känner sig trygg att ansöka om insatser från äldreomsorgen om man behöver det, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i en nyhet på Socialstyrelsens hemsida.

När det gäller ansökningar till äldreboenden har trenden vänt från den tidigare nedgången.

– Inflyttningen till äldreboenden är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin nationellt sett, men utvecklingen varierar en del över landet, säger Michaela Prochazka.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått 24 miljoner kronor i anslag från forskningsrådet Forte.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…