Fortfarande färre som söker hemtjänst

Pandemin fick färre personer att ansöka om äldreomsorg. Trenden håller i sig, men inflyttningen till äldreboenden har återhämtat sig, enligt Socialstyrelsens statistik.

När coronapandemin slog till sjönk antalet ansökningar om äldreomsorg kraftigt. I Socialstyrelsens statistik över första halvåret 2021 verkar trenden hålla i sig, och andelen äldre som beviljas hemtjänst första gången är lägre än under 2019, före pandemin.

Statistiken visar att tre promille av alla personer över 70 år under årets första halva ansökte om och beviljades hemtjänst varje månad. Siffran under 2019 var 3,4 promille, vilket alltså innebär en minskning med 12 procent.

– En förklaring är att personer undvikit att ta hjälp från hemtjänsten av rädsla för covid-19. Det är positivt att vi nu kan se en viss återhämtning, men siffrorna speglar också att det trots vaccineringen finns kvar en oro för smittan. Det är viktigt för hälsan och välmåendet hos både en själv och ens närstående att man känner sig trygg att ansöka om insatser från äldreomsorgen om man behöver det, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i en nyhet på Socialstyrelsens hemsida.

När det gäller ansökningar till äldreboenden har trenden vänt från den tidigare nedgången.

– Inflyttningen till äldreboenden är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin nationellt sett, men utvecklingen varierar en del över landet, säger Michaela Prochazka.

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning som Socialstyrelsen har gjort under sju år.

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.