Fyra äldreprojekt beviljas postdokpengar

Forskningsrådet Forte delade nyligen ut finansiering till nya postdokprojekt som ska genomföras mellan 2023 och 2024. Äldre i Centrum har listan på vilka som rör äldre personer.

Varje år fördelar Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, pengar till juniora forskare för att stärka möjligheten till vidare forskning. I år beviljas finansiering till 25 projekt med en genomsnittlig budget på ungefär två miljoner kronor vardera.

Här är fyra av projekt som rör bland annat äldres levnadsvillkor och främjandet av kognitiv hälsa.

  • Robin Jonsson, Göteborgs universitet – Individanpassningar för ett förlängt arbetsliv: Behov, förekomst och motsättningar i offentliga välfärdsorganisationer.
  • Giulia Grande, Karolinska institutet – Främjande av kognitiv hälsa genom undersökning av intergenerationella skillnader i kognitiva banor hos äldre vuxna.
  • Megan Doheny, Karolinska institutet – Untangling the relationship between health and social care spending for older people in the last year of life.
  • Johan Alfonsson, Malmö universitet – Prekaritetsformer i äldreomsorgen – om delade arbetsturer och dess effekter på anställda.

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, som kan bidra till en mer individanpassad behandling för personer med förmaksflimmer.

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid efter operation.

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen i hemmet och relationen till sjuksköterskor blir avgörande för välmåendet.

Fler nyheter

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det genom att ta fram nya verktyg för att tidigare upptäcka alzheimer.

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat Karolinska institutet.

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att göra sig av med ett protein som orsakar sjukdomen. Det visar ny forskning från Umeå universitet.