Göteborgsk guide till digitalisering
Mellan 2019 och 2021 genomförde Göteborgsregionen Projekt Modig, som skulle stärka den digitala kunskapen, bland annat inom äldreomsorgen. Ett av verktygen var att ta fram en metod för att främja långsiktigt arbetsplatslärande.
Nu har projektet avslutats och man publicerar en guide för verksamheter som har ett förändringsarbete framför sig, i detta fall inom digitaliseringen genom att öka digital kunskap och skapa ett arbetsplatslärande som håller långsiktigt.
Här ingår tre delmoment för att skapa en handlingsplan. Det handlar om förankring, utbildning och support. Man behöver ha medarbetarna med sig i förändringsarbetet, man behöver strukturerade insatser som sedan förvaltas och fortsätter att utvecklas, samtidigt som man behöver de rätta verktygen. I fallet med digitalisering handlar det om en väl fungerande infrastruktur och ett bra stöd kring den.
Relaterat

SBU granskar forskningen om utbildningsnivåns betydelse i omsorgen
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det sig.

Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi har i sin avhandling funnit ett alternativ i form av täckproteser som lätt kan tas av från…

Personal trivs bättre hos äldreboenden i offentlig regi
Ägarform tycks ha betydelse för hur personalen trivs på äldreboenden. Det visar en svensk studie från Högskolan i Gävle där man har jämfört 17 internationella studier av äldreboenden i privat och offentlig sektors regi.
Fler nyheter

Tuggproblem kan leda till näringsbrist
Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka på tallriken väljs bort helt omedvetet. På sikt kan det leda till näringsbrist.
Så kan pensioner bli mer jämställda
År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja efterlevandeskydd för inkomstpensionen kan jämna ut pensionsgapet.

140 miljoner till äldreforskningens databaser
Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att bygga upp en infrastruktur, till att etablera sig och växa.