Göteborgsk guide till digitalisering
Mellan 2019 och 2021 genomförde Göteborgsregionen Projekt Modig, som skulle stärka den digitala kunskapen, bland annat inom äldreomsorgen. Ett av verktygen var att ta fram en metod för att främja långsiktigt arbetsplatslärande.
Nu har projektet avslutats och man publicerar en guide för verksamheter som har ett förändringsarbete framför sig, i detta fall inom digitaliseringen genom att öka digital kunskap och skapa ett arbetsplatslärande som håller långsiktigt.
Här ingår tre delmoment för att skapa en handlingsplan. Det handlar om förankring, utbildning och support. Man behöver ha medarbetarna med sig i förändringsarbetet, man behöver strukturerade insatser som sedan förvaltas och fortsätter att utvecklas, samtidigt som man behöver de rätta verktygen. I fallet med digitalisering handlar det om en väl fungerande infrastruktur och ett bra stöd kring den.
Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen
I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med äldre.

Bättre samtal med äldre par
Hur kan biståndshandläggare stödjas i att utreda äldre pars behov? Det har forskare från Linköpings universitet undersökt i ett forskningsprojekt, där kommunikation står i fokus.

Hälsoinformation – en utmaning för äldre
Äldre personer behöver få mer lättillgänglig information om hälsofrågor. Det kan personal inom vård och omsorg bidra med på bättre sätt. Ny forskning visar hur den så kallade hälsolitteraciteten kan öka – och minska ohälsa.
Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av Äldre i Centrum om. Nu får du som är nyhetsprenumerant eller besökare på vår webbsida tillgång till…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är rekommenderat, visar en ny europeisk studie med forskare från Örebro universitet.

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar
På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande utveckling för välfärden, säger Isabelle von Saenger, forskare vid ARC och Karolinska institutet, som disputerar i ämnet…