Göteborgsk guide till digitalisering

I Projekt Modig arbetade Göteborgsregionen med att stärka den digitala kunskapen i omsorgen. När man nu avslutar projektet presenterar man en guide för arbetsplatslärande.

Omslag till rapporten om digitaliseringMellan 2019 och 2021 genomförde Göteborgsregionen Projekt Modig, som skulle stärka den digitala kunskapen, bland annat inom äldreomsorgen. Ett av verktygen var att ta fram en metod för att främja långsiktigt arbetsplatslärande.

Nu har projektet avslutats och man publicerar en guide för verksamheter som har ett förändringsarbete framför sig, i detta fall inom digitaliseringen genom att öka digital kunskap och skapa ett arbetsplatslärande som håller långsiktigt.

Här ingår tre delmoment för att skapa en handlingsplan. Det handlar om förankring, utbildning och support. Man behöver ha medarbetarna med sig i förändringsarbetet, man behöver strukturerade insatser som sedan förvaltas och fortsätter att utvecklas, samtidigt som man behöver de rätta verktygen. I fallet med digitalisering handlar det om en väl fungerande infrastruktur och ett bra stöd kring den.

Relaterat

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att lära.