Här kan du själv ladda ner Socialstyrelsens statistik.
Hälften av avlidna i covid-19 bodde på särskilt boende
Av 19 430 bekräftat smittade personer med covid-19 i Sverige i slutet av april var cirka 40 procent 70 år eller äldre. Av de som avled var 90 procent äldre personer, vilket motsvarar 1 877 personer.
– 50 procent av de som avlidit, alltså 948 personer, bodde i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst. Tittar man på gruppen 85 år och äldre är andelen med socialtjänster större, säger Henrik Lysell, chef för Socialstyrelsens statistikenhet.
För åldersgruppen 70–84 år var sjukhus den vanligaste dödsplatsen, men för 85+ var den vanligaste platsen för dödsfall särskilt boende. Anledningen kan vara att de som bor på särskilt boende ofta är personer med små medicinska marginaler, säger Mona Heurgren, avdelningschef för register och statistik på Socialstyrelsen, och fortsätter:
– Eftersom dessa är en särskilt skör grupp blir det extra viktigt att arbeta för att smitta inte ska sprida sig på boendena.
Relaterat
Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet
För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det visar en avhandling från Umeå universitet som också pekar på att bristande hemtjänstkvalitet bidrar till ensamhet.

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen
Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften av den befintliga personalen vill lämna yrket.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.
Fler nyheter
Så ska en app förbättra vården för personer med demens
De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att en app ska förbättra vården och livskvaliteten för dessa personer.

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.