Hälften av avlidna i covid-19 bodde på särskilt boende

Socialstyrelsen har undersökt hur många personer över 70 år har drabbats av covid-19 och hur många av dem som hade vårdinsatser. Ungefär hälften av de som är 70 år och äldre som har avlidit av covid-19 bodde på särskilda boende. En fjärdedel av dem hade hemtjänst.

Av 19 430 bekräftat smittade personer med covid-19 i Sverige i slutet av april var cirka 40 procent 70 år eller äldre. Av de som avled var 90 procent äldre personer, vilket motsvarar 1 877 personer.

– 50 procent av de som avlidit, alltså 948 personer, bodde i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst. Tittar man på gruppen 85 år och äldre är andelen med socialtjänster större, säger Henrik Lysell, chef för Socialstyrelsens statistikenhet.

För åldersgruppen 70–84 år var sjukhus den vanligaste dödsplatsen, men för 85+ var den vanligaste platsen för dödsfall särskilt boende. Anledningen kan vara att de som bor på särskilt boende ofta är personer med små medicinska marginaler, säger Mona Heurgren, avdelningschef för register och statistik på Socialstyrelsen, och fortsätter:

– Eftersom dessa är en särskilt skör grupp blir det extra viktigt att arbeta för att smitta inte ska sprida sig på boendena.

Se statistiken här

Här kan du själv ladda ner Socialstyrelsens statistik.

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning som Socialstyrelsen har gjort under sju år.

Projektet Well care – Ökad samverkan mellan anhöriga och vård-…

Well Care är ett fyraårigt europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka den psykiska hälsan och möjlighet till återhämtning för anhöriga och vård- och omsorgspersonal. Projektet har beviljats drygt 71 miljoner kronor från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa och koordineras…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar ny forskning från fem nordiska studier.

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.