Hälften av avlidna i covid-19 bodde på särskilt boende

Socialstyrelsen har undersökt hur många personer över 70 år har drabbats av covid-19 och hur många av dem som hade vårdinsatser. Ungefär hälften av de som är 70 år och äldre som har avlidit av covid-19 bodde på särskilda boende. En fjärdedel av dem hade hemtjänst.

Av 19 430 bekräftat smittade personer med covid-19 i Sverige i slutet av april var cirka 40 procent 70 år eller äldre. Av de som avled var 90 procent äldre personer, vilket motsvarar 1 877 personer.

– 50 procent av de som avlidit, alltså 948 personer, bodde i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst. Tittar man på gruppen 85 år och äldre är andelen med socialtjänster större, säger Henrik Lysell, chef för Socialstyrelsens statistikenhet.

För åldersgruppen 70–84 år var sjukhus den vanligaste dödsplatsen, men för 85+ var den vanligaste platsen för dödsfall särskilt boende. Anledningen kan vara att de som bor på särskilt boende ofta är personer med små medicinska marginaler, säger Mona Heurgren, avdelningschef för register och statistik på Socialstyrelsen, och fortsätter:

– Eftersom dessa är en särskilt skör grupp blir det extra viktigt att arbeta för att smitta inte ska sprida sig på boendena.

Se statistiken här

Här kan du själv ladda ner Socialstyrelsens statistik.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått 24 miljoner kronor i anslag från forskningsrådet Forte.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…