- Börja spara själv – så tidigt som möjligt
- Arbeta längre, gå i pension senare eller så sent som möjligt
- Informera dig, ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl
- Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, välj gärna lång uttagstid

Hälften av pensionärerna missnöjda med ekonomin
Nyligen släppte EU:s statistikorgan Eurostat siffror över risken för fattigdom bland europeiska pensionärer för år 2019. Statistiken visar att cirka var sjunde svensk pensionär levde på mindre än 60 procent av befolkningens medianinkomst, cirka 19 000 kronor före skatt, något som Senioren var först att rapportera om.
Dessa resultat kommer samtidigt som en rapport från Pensionsmyndigheten visar att hälften av 70–75-åringar inte är nöjda med sin ekonomiska situation. Närmare 40 procent uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension.
– Det är en lägre tjänstepension som ligger bakom de låga pensionerna. I sin tur beror det på att många har korta uttagningstider för sin tjänstepension och vissa är inte insatta i vad det skulle innebära, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.
En fjärdedel svarade också att de skulle vänta med att ta ut sin pension. En lösning på fattigdomsproblemet och missnöjet med ekonomin är kanske att äldre personer får chansen att arbeta längre. Hälften av de som deltog i undersökningen och är pensionärer på heltid säger att de hade kunnat tänka sig att jobba längre om de hade haft rätt förutsättningar.
– Några nämner bättre hälsa som en förutsättning, men några nämner också möjligheten att arbeta vidare från arbetsgivarens sida och bättre arbetsvillkor. Till exempel mindre slitsamma och mer stimulerande arbetsuppgifter, deltidsarbete, flexibla arbetstider och längre semester, säger Ann-Christin Meyerhöffer.
12 procent av deltagarna sa att de fortfarande arbetar eller har gått tillbaka till arbetet parallellt med att de tar ut sin pension.
Relaterat
Mening och delaktighet ger ett gott åldrande
Vi svenskar har mer gemensamt med franska demonstranter än vi anar. De har samma drömmar som vi om att få leva smärtfritt och…

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?
Visste du att det är vanligare att vara egen företagare än anställd vid 73 års ålder? Lyssna till vårt samtal om att vara…

Äldre utsätts för medicinska risker när samordningen inte fungerar
Krav på statlig styrning när ingen tar ansvar efterfrågas av forskare i en ny rapport från SNS. Att äldre patienter utsätts för medicinska…
Fler nyheter
Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det
Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet
I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen
Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…