40 procent av alla pensionärer uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension. Foto: Unsplash

Hälften av pensionärerna missnöjda med ekonomin

EU-statistik visar att var sjunde svensk pensionär ligger på gränsen till fattigdom. Dessutom uppger hälften av alla 70–75-åringar att de inte är nöjda med sin ekonomi och att de skulle ha arbetat längre om de haft bättre arbetsvillkor.

Nyligen släppte EU:s statistikorgan Eurostat siffror över risken för fattigdom bland europeiska pensionärer för år 2019. Statistiken visar att cirka var sjunde svensk pensionär levde på mindre än 60 procent av befolkningens medianinkomst, cirka 19 000 kronor före skatt, något som Senioren var först att rapportera om.

Dessa resultat kommer samtidigt som en rapport från Pensionsmyndigheten visar att hälften av 70–75-åringar inte är nöjda med sin ekonomiska situation. Närmare 40 procent uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension.

– Det är en lägre tjänstepension som ligger bakom de låga pensionerna. I sin tur beror det på att många har korta uttagningstider för sin tjänstepension och vissa är inte insatta i vad det skulle innebära, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

En fjärdedel svarade också att de skulle vänta med att ta ut sin pension. En lösning på fattigdomsproblemet och missnöjet med ekonomin är kanske att äldre personer får chansen att arbeta längre. Hälften av de som deltog i undersökningen och är pensionärer på heltid säger att de hade kunnat tänka sig att jobba längre om de hade haft rätt förutsättningar.

– Några nämner bättre hälsa som en förutsättning, men några nämner också möjligheten att arbeta vidare från arbetsgivarens sida och bättre arbetsvillkor. Till exempel mindre slitsamma och mer stimulerande arbetsuppgifter, deltidsarbete, flexibla arbetstider och längre semester, säger Ann-Christin Meyerhöffer.

12 procent av deltagarna sa att de fortfarande arbetar eller har gått tillbaka till arbetet parallellt med att de tar ut sin pension.

Tips
PENSIONÄRERS RÅD TILL BLIVANDE PENSIONÄRER
  • Börja spara själv – så tidigt som möjligt
  • Arbeta längre, gå i pension senare eller så sent som möjligt
  • Informera dig, ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl
  • Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, välj gärna lång uttagstid

Relaterat

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och…

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia…

Fler nyheter

Råd för framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.