Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det visar en avhandling från Umeå universitet som också pekar på att bristande hemtjänstkvalitet bidrar till ensamhet.

I sin avhandling har Therese Nordin vid Umeå universitet undersökt äldre personers sociala delaktighet och hur de upplever ensamhet, samt hur hemtjänsten ser på ensamhet bland de äldre.

Resultatet visar att de äldre själva anser att personligt relevanta aktiviteter, som kan genomföras ensamma eller tillsammans med andra, är särskilt bärande för att känna att man får någon form av social delaktighet. Däremot om de äldre upplever att hemtjänstkvaliteten är dålig kan det bidra till en ökad känsla av ensamhet.

Hemtjänstnära professioner är tudelade när de beskriver äldre personer med hemtjänst och deras sociala behov. Å ena sidan beskrivs de äldre som värdefulla, men sårbara personer som har enkla sociala behov, å andra sidan som kompetenta jämlikar med individuella och mångfacetterade sociala behov.

Inom ramen för avhandlingen utvecklade Therese Nordin en arbetsmodell tillsammans med hemtjänstpersonal.

– Vi samskapade arbetsmodellen som syftar till att guida hemtjänstpersonal i att upptäcka ensamhet och stödja social delaktighet bland seniorer, säger hon.

Therese Nordins förhoppningar med avhandlingen och arbetsmodellen är att förståelsen för äldres ensamhet och sociala delaktighet i hemtjänstkontext har nyanserats. Arbetsmodellen utgör ett möjligt första steg mot ett mer systematiskt bemötande av ensamhet och sociala behov från hemtjänst, anser hon.

Läs avhandlingen

Therese Nordin (2023). Harnessing togetherness: perceptions of loneliness and promotion of social participation in the home care context. Umeå universitet.

Delstudier

I. Therese Nordin, Lena Rosenberg och Ingeborg Nilsson (2022). Personhood in aloneness and in affinity: satisfactory social participation among home care recipients. Publicerad i Scandinavian journal of occupational therapy.

II. Therese Nordin, Ingeborg Nilsson och Per Gustafsson. Cumulative consequences for loneliness? A total population survey on relationships between perceived home care quality and loneliness among older home care recipients in Sweden. Manuskript.

III. Therese Nordin, Anna Sofia Lundgren och Ingeborg Nilsson (2023). Constructing loneliness: home care providers’ notions of older adults’ social needs and the possibilities of the home care profession to support social participation. Publicerad i Journal of aging studies.

IV. Therese Nordin, Anna-Britt Coe och Ingeborg Nilsson (2022). Teaming up to traverse loneliness: a co-creative journey toward a home care work model for supporting social participation among older adults. Publicerad i BMC health services research.

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning som Socialstyrelsen har gjort under sju år.

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande, men många är också pessimistiska.

Var fjärde person över 60 år upplever ensamhet

Ensamhet är högre i vissa grupper av befolkningen än andra, bland annat bland yngre och äldre personer. Bland dem som är 60 år och äldre är det ungefär en fjärdedel som uppger att de har besvär av ensamhet. Det visar…