Hjälp att strukturera vardagen vid kognitiv nedsättning

Hur kan en digital kalender fungera som stöd i vardagen för personer med kognitiv nedsättning? Det har Maria Andreassen vid Linköpings universitet undersökt i sin avhandling.

Bild på avhandlingens omslagAtt drabbas av kognitiv sjukdom betyder ofta att man stöter på nya problem i sin vardag, till exempel med att strukturera upp dagen och minnas tidigare självklara sysslor. Maria Andreassen har i sitt avhandlingsarbete vid Linköpings universitet undersökt hur en interaktiv, digital kalender med påminnelsefunktion kunde användas för att stödja personer med kognitiv sjukdom.

I avhandlingen har Maria Andreassen gjort intervjuer med både arbetsterapeuter och patienter, samt samlat in kvantitativa data om vilka aktiviteter som genomfördes i vardagen, självständighet, livskvalitet och psykosociala effekter.

Deltagarna i studien var vana vid att använda kalendrar, både analoga och digitala, och positiva till digitala verktyg. De såg fördelar med att kunna få påminnelser och använde gärna kalendern i en smartphone som de kunde bära med sig. Påminnelserna använde de främst till att ta mediciner, sköta sin träning och komma ihåg möten med familj och vänner.

Arbetsterapeuterna såg fördelar med påminnelser, förutsatt att patienterna var aktiva och upplevde ett behov av sin kalender. I patienternas skattningar ökade aktivitetsutförande och även hur tillfredsställda de var med utförandet.

Läs avhandlingen

Avhandlingen

Maria Andreasson (2021). Digital support for people with cognitive impairment: An intervention to increase the occupational performance in everyday life. Linköpings universitet.

Avhandlingens artiklar

V Baric, M Andreassen, A Öhman och H Hemmingsson (2019). Using an interactive digital calendar with mobile phone reminders by senior people – a focus group study. BMC Geriatrics.

M Andreassen, H Hemmingsson, IL Boman, H Danielsson och T Jaarsma (2020). Feasibility of an Intervention for patients with cognitive impairment using an interactive digital calendar with mobile phone reminders (RemindMe) to improve the performance of activities in everyday life. International journal of environmental research and public health.

M Andreassen, H Danielsson, H Hemmingsson och T Jaarsma (2021). An interactive digital calendar with mobile phone reminders (RemindMe) for people with cognitive impairment: a pilot randomized controlled trial. Scandinavian journal of occupational therapy.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan region och kommuner har vissa brister.

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots att detta borde ingå i maxtaxan. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet. Det visar en avhandling från Lunds universitet.