Hjälp att strukturera vardagen vid kognitiv nedsättning

Hur kan en digital kalender fungera som stöd i vardagen för personer med kognitiv nedsättning? Det har Maria Andreassen vid Linköpings universitet undersökt i sin avhandling.

Bild på avhandlingens omslagAtt drabbas av kognitiv sjukdom betyder ofta att man stöter på nya problem i sin vardag, till exempel med att strukturera upp dagen och minnas tidigare självklara sysslor. Maria Andreassen har i sitt avhandlingsarbete vid Linköpings universitet undersökt hur en interaktiv, digital kalender med påminnelsefunktion kunde användas för att stödja personer med kognitiv sjukdom.

I avhandlingen har Maria Andreassen gjort intervjuer med både arbetsterapeuter och patienter, samt samlat in kvantitativa data om vilka aktiviteter som genomfördes i vardagen, självständighet, livskvalitet och psykosociala effekter.

Deltagarna i studien var vana vid att använda kalendrar, både analoga och digitala, och positiva till digitala verktyg. De såg fördelar med att kunna få påminnelser och använde gärna kalendern i en smartphone som de kunde bära med sig. Påminnelserna använde de främst till att ta mediciner, sköta sin träning och komma ihåg möten med familj och vänner.

Arbetsterapeuterna såg fördelar med påminnelser, förutsatt att patienterna var aktiva och upplevde ett behov av sin kalender. I patienternas skattningar ökade aktivitetsutförande och även hur tillfredsställda de var med utförandet.

Läs avhandlingen

Avhandlingen

Maria Andreasson (2021). Digital support for people with cognitive impairment: An intervention to increase the occupational performance in everyday life. Linköpings universitet.

Avhandlingens artiklar

V Baric, M Andreassen, A Öhman och H Hemmingsson (2019). Using an interactive digital calendar with mobile phone reminders by senior people – a focus group study. BMC Geriatrics.

M Andreassen, H Hemmingsson, IL Boman, H Danielsson och T Jaarsma (2020). Feasibility of an Intervention for patients with cognitive impairment using an interactive digital calendar with mobile phone reminders (RemindMe) to improve the performance of activities in everyday life. International journal of environmental research and public health.

M Andreassen, H Danielsson, H Hemmingsson och T Jaarsma (2021). An interactive digital calendar with mobile phone reminders (RemindMe) for people with cognitive impairment: a pilot randomized controlled trial. Scandinavian journal of occupational therapy.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som fått medel är Oskar Hansson som är känd för sin forskning om alzheimerdiagnostik.

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre att ta del av de möjligheter som tekniken erbjuder. Det visar en avhandling av Sofia Alexopoulou vid…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.