Elisa Labbas (2022). Squeezed in midlife: Studies of unpaid caregiving among working-age men and women across Europe. Lunds universitet.
Högre depressionsrisk för anhörigvårdare
– Ju äldre befolkningen blir, desto mer krav ställs det på oss att klara av både förvärvsarbete och obetalt arbete med att vårda våra äldre familjemedlemmar. Omsorgsarbetet tar både tid och energi i anspråk, vilket påverkar yrkeslivet och det egna måendet, säger Elisa Labbas i ett pressmeddelande.
Hon har nyligen lagt fram sin avhandling vid Lunds universitet om just anhörigvårdares psykiska hälsa i flera Europeiska länder, bland annat Sverige. Resultaten visar att omsorg för föräldrar är kopplad till en ökad risk för sjukfrånvaro i hela Europa, och att risken är högre i länder där hemtjänst är vanligt.
Enligt Elisa Labbas kan det bero på att hemtjänsten inte räcker fullt ut och att familjemedlemmar då måste ta ett större ansvar för omvårdnaden.
Sambandet mellan en högre risk för depression och ett stort omsorgsansvar var som starkast bland kvinnor i södra Europa. I Norden syns samma samband, om än inte lika starkt och utan några större skillnader mellan könen.
Sammantaget är det svårt att kombinera förvärvsarbete med informell omsorg av sina äldre föräldrar. Elisa Labbas anser att avhandlingens resultat pekar på att de nordiska ländernas offentliga insatser för äldreomsorg saknar ett anhörigperspektiv.
Relaterat

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället
Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre att ta del av de möjligheter som tekniken erbjuder. Det visar en avhandling av Sofia Alexopoulou vid…

Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/2023
Fallpreventivt arbete är temat för #1/23. Sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett landsomfattande fallpreventivt arbete samt att skadade fotgängarna kostar samhället 40 miljarder per år. Håkan Jönson väcker debatt genom att krossa myten…
Nattbemanning på äldreboenden – en dunkel historia
När staten försöker styra kommunerna sätter de sig ofta på tvären, eftersom det kommunala självstyret utgör en del i den svenska samhällsmodellen. Kollisionen mellan stat och kommuner kan illustreras med frågan om nattbemanning på särskilda boenden.
Fler nyheter

Det får äldre personer att må bra
Det är en till synas enkel fråga: Vad får dig att må bra? Men den är grundläggande för att kunna främja äldre personers välbefinnande. Forskare från Högskolan Kristianstad har ställt frågan och analyserat svaren.

Äldre kvinnor stärker varumärket
Reklambranschen har länge satsat på ungdom i sina annonser. Men det kan vara ett misstag, visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.
Projekt undersöker koppling mellan sömnapné och demens
Sömnapné drabbar ungefär en tredjedel av personer i åldrarna 30 till 60. Nu ska forskare från Akademiska sjukhuset på Uppsala universitet undersöka om sömnapné kan vara en riskfaktor för demenssjukdom med hjälp av nattliga andningsmätningar.