Hon undersöker samband mellan medellivslängd och sjukdom

Hälsan hos äldre personer är en av de största folkhälsoutmaningarna i dag. En viktig fråga är om den ökande medellivslängden åtföljs av fler år med sjukdom. Det har Louise Sundberg vid Karolinska institutet undersökt i sin avhandling.

De senaste åren har inte bara andelen äldre i befolkningen ökat, utan det har även den förväntade återstående medellivslängden, främst tack vare att äldre personer överlever längre i dag. 

Eftersom stigande ålder ökar risken för att drabbas av sjukdom och funktionsnedsättning, är det viktigt att undersöka om den ökande medellivslängden utgörs av fler år med sjukdom. 

Doktoranden Louise Sundberg har riktat in sin avhandling på just detta med hjälp av svenska registerdata. Resultaten visar att den ökande medellivslängden vid 77 års ålder mestadels bestod av år utan några funktionsnedsättningar. 

Könsskillnader minskade med tiden, medan vilken utbildningsnivå deltagarna hade betydelse för om de drabbades av sjukdom eller funktionsnedsättningar. Där var äldre män med låg utbildningsnivå den enda gruppen som påverkades negativt. 

“Bland hundraåringar är dock funktionsnedsättningar och andra hälsoproblem mycket omfattande och mer så i de länder där sannolikheten att bli hundra år var högre”, skriver Louise Sundberg i avhandlingen.

Läs avhandlingen i sin helhet

Avhandlingen

Louise Sundberg (2021). Better all the time? Trends in health and longevity among older adults in Sweden. Karolinska institutet.

Delstudier

I. Louise Sundberg m fl (2016). Trends in health expectancies among the oldest old in Sweden, 1992-2011. Publicerad i European journal of public health.

II. Louise Sundberg m fl (2018). Why is the gender gap in life expectancy decreasing? The impact of age-and cause-specific mortality in Sweden 1997–2014. Publicerad i International journal of public health.

III. Louise Sundberg m fl (2021). Increasing inequalities in disability-free life expectancy among older adults in Sweden 2002-2014. Skickad för granskning.

IV. Louise Sundberg (2021). Is there a trade-off between mortality selection and disabilities in exceptionally old age? Evidence from the 5-coop study. Manuskript.

Relaterat

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs universitet med 70-åringar visar att många äldre inte misstänker att de kan ha grön starr, trots symptom.

Mening och delaktighet ger ett gott åldrande

Vi svenskar har mer gemensamt med franska demonstranter än vi anar. De har samma drömmar som vi om att få leva smärtfritt och självständigt på ålderns höst.

Närbild kvinna och man, båda nakna och 70+, håller ömt om varandra.

Sex i tredje och fjärde åldern

Synen på äldres sexualitet har gått från exkluderande och snuskig till att vara ett tecken på gott åldrande. Den sexuella frigörelsen har satt avtryck som påverkar både forskning och populärkultur.

Fler nyheter

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella varelser. Forskare efterlyser en öppen dialog kring åldrande och sexualitet som kan leda till en kompetenshöjning inom…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha bättre effekt än både styrketräning och kondition.

Ensam äldre kvinna vid ett köksbord

Avhandling undersöker varför vård uteblir

Antalet äldre personer ökar i Sverige, vilket också innebär att vårdbehovet gör det. I sin avhandling undersöker Ingrid Andersson vilken vård som inte blir utförd inom kommunal vård och omsorg.