Hon undersöker samband mellan medellivslängd och sjukdom

Hälsan hos äldre personer är en av de största folkhälsoutmaningarna i dag. En viktig fråga är om den ökande medellivslängden åtföljs av fler år med sjukdom. Det har Louise Sundberg vid Karolinska institutet undersökt i sin avhandling.

De senaste åren har inte bara andelen äldre i befolkningen ökat, utan det har även den förväntade återstående medellivslängden, främst tack vare att äldre personer överlever längre i dag. 

Eftersom stigande ålder ökar risken för att drabbas av sjukdom och funktionsnedsättning, är det viktigt att undersöka om den ökande medellivslängden utgörs av fler år med sjukdom. 

Doktoranden Louise Sundberg har riktat in sin avhandling på just detta med hjälp av svenska registerdata. Resultaten visar att den ökande medellivslängden vid 77 års ålder mestadels bestod av år utan några funktionsnedsättningar. 

Könsskillnader minskade med tiden, medan vilken utbildningsnivå deltagarna hade betydelse för om de drabbades av sjukdom eller funktionsnedsättningar. Där var äldre män med låg utbildningsnivå den enda gruppen som påverkades negativt. 

“Bland hundraåringar är dock funktionsnedsättningar och andra hälsoproblem mycket omfattande och mer så i de länder där sannolikheten att bli hundra år var högre”, skriver Louise Sundberg i avhandlingen.

Läs avhandlingen i sin helhet

Avhandlingen

Louise Sundberg (2021). Better all the time? Trends in health and longevity among older adults in Sweden. Karolinska institutet.

Delstudier

I. Louise Sundberg m fl (2016). Trends in health expectancies among the oldest old in Sweden, 1992-2011. Publicerad i European journal of public health.

II. Louise Sundberg m fl (2018). Why is the gender gap in life expectancy decreasing? The impact of age-and cause-specific mortality in Sweden 1997–2014. Publicerad i International journal of public health.

III. Louise Sundberg m fl (2021). Increasing inequalities in disability-free life expectancy among older adults in Sweden 2002-2014. Skickad för granskning.

IV. Louise Sundberg (2021). Is there a trade-off between mortality selection and disabilities in exceptionally old age? Evidence from the 5-coop study. Manuskript.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.

Fler nyheter

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats av en stroke. Ett stort fokus är att stärka äldres möjligheter till att vårda sig själva i…

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att tandhygienister är något bättre på att upptäcka och förebygga muntorrhet i jämförelse med tandläkarna.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.