Göran Bergström. Foto: Johanna Ewald St Michaels/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Jättestudien SCAPIS är tillbaka

Tio år efter att den stora hjärt-kärlstudien SCAPIS genomfördes kommer forskarna att följa upp 15000 av deltagarna, som nu är i åldrarna 57-78 år.

SCAPIS, Swedish cardiopulmonary bioimage study, är ett gigantiskt samarbete mellan universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå, där 30000 studiedeltagare mellan 50 och 64 år undersökts med tanke på hjärt- och lungsjukdomar. De fick besvara frågor om sina levnadsvanor och genomgå en lång rad olika tester. Bland annat samlade forskarna in ungefär 2500 röntgenbilder av hjärta, lungor och fettfördelning på kroppen – för varje studiedeltagare.

Studien genomfördes mellan 2013 och 2018 och nu inleds ett nytt kapitel i dess historia. I SCAPIS 2 kommer hälften av de ursprungliga deltagarna, som nu är i åldrarna 55-78 år, att genomgå uppföljande undersökningar

– Nu vet vi att en stor del av Sveriges befolkning i åldern 50-64 år riskerar att drabbas av hjärtinfarkt och att forskningen behöver utveckla effektiva metoder för att hitta riskindivider. Förra studien visade att fyra av tio svenskar mellan 50 och 64 år hade synliga plack i hjärtats kranskärl utan tidigare känd hjärt-kärlsjukdom och en av tjugo deltagare visade sig dessutom ha en tidigare oupptäckt allvarlig kranskärlssjukdom, säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin i Göteborg och huvudansvarig för SCAPIS, i ett pressmeddelande.

Relaterat

”Mormors livskraft inspirerar mig”

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Fler nyheter

Dragerade tabletter i hög

Antidepressiva kopplas till kognitiv försämring

Det finns tecken på att antidepressiva läkemedel kan påskynda den kognitiva försämringen hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa läkemedel vara mindre skadliga…

Personal hjälper äldre kvinna ur sängen

Svårt med arbetsmiljön för hemtjänstpersonal

Personer som arbetar inom hemtjänsten är utsatta för många situationer med svår arbetsmiljö. Det kan handla om allt från trånga badrum till trakasserier…

Äldre kvinna sitter och tittar på en datorskärm

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer

Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med…