Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator
Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera aktörer, vilket inte finns i dag. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Under de kommande decennierna väntas befolkningens samlade behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg bli allt större. Exempelvis visar analyser att andelen av befolkningen 75 år eller äldre kommer att öka med cirka 28 procent.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt förutsättningarna och möjligheterna att behålla dagens omfattning av hälso- och sjukvård och äldreomsorg fram till 2040. I rapporten Redo för framtiden? Analys av det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan utvecklas till år 2040 presenterar de resultaten.

– Vi ser att fyra av fem i befolkningen förväntar sig att äldreomsorgen ska tillgodose deras behov i minst lika stor utsträckning som i dag. Samtidigt bedömer många kommuner att de själva inte klarar av finansieringen och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen fram till 2040, givet dagens förutsättningar, säger Johan Frisk, utredare vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

Nästan alla regioner bedömer att hälso- och sjukvården skulle kunna tillgodose de samlade vårdbehoven hos befolkningen i samma utsträckning – om resurserna används effektivare. Bara drygt två av fem kommuner gör samma bedömning när det gäller äldreomsorgen.

Rapporten belyser hur till exempel digitalisering, personcentrering och prevention kan bidra till att använda resurserna mer effektivt. För att hantera de framtida utmaningarna krävs att flera aktörer tillsammans ser över förutsättningarna för de ökade vård- och omsorgsbehoven.

– Det är alltid svårt att säga exakt hur det kommer att se ut i framtiden. Men vår förhoppning är att den här rapporten kan utgöra ett underlag till fortsatta diskussioner i staten, regionerna, kommunerna och samhället i stort om det offentliga åtagandet och det nödvändiga förändringsarbetet, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

Fler nyheter

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.