Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor
När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.
Lidingö stad har invigt sitt ett år långa livsstilsprogram baserat på den finska FINGER-studien, som undersöker demensförebyggande träning. Lidingöbor kan anmäla sig till projektet, som heter Träna hjärna, och ta del av olika livsstilsinterventioner.
Deltagarna kommer att erbjudas gruppträning med personlig tränare på ett gym i kommunen. Med hjälp av kostföreläsningar med hemläxor får de hjälp med hälsosammare kostvanor. För att stärka sitt sociala umgänge erbjuds olika aktivitetsgrupper, och med hjälp av ett digitalt minnesträningsprogram får de stimulera sitt minne. Dessutom kommer alla kunna delta i individuell rådgivning med hjälp av motiverande samtal för förändring. Deltagarna uppmuntras också att testa exempelvis blodtryck, blodsocker och blodfetter under programmet.
Träna hjärnas pilotförsök kommer att pågå i sex månader. Sedan ska det utvärderas av forskare vid Karolinska institutet, och nästa höst inleds ett ordinarie program med förtur för alla deltagare i försöket.
– Det känns roligt att äntligen vara igång med pilotprojektet och att Lidingö som första kommun i landet deltar i ett forskningsprojekt som utgår från Finger-studien, sa Birgitta Sköld, kommunalråd och ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Lidingö, vid invigningen av Träna hjärna.
Läs mer om FINGER-studien, eller lyssna på vårt poddavsnitt om FINGER.
När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.
Att konstupplevelser kan ha goda hälsoeffekter för äldre finns det i dag livaktig forskning som visar. Det gäller musik och musicerande, bildbetraktande och bildskapande, läsande och skrivande samt dans i ett spektrum, från enkla rörelser till avancerade.
Befolkningsstudien SNAC-K bjöd in sina deltagare till en halvdag för att möta medarbetare och höra forskare berätta om nya rön från datamaterialet som de själva bidragit till. Fler än 300 besökare kom och gjorde det till en lyckad dag.
Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.
Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.
Studier visar att medarbetare i äldreomsorgen säger att de aldrig har mött en äldre hbtq-person. Det kan bero på bristande kunskap i mottagande. Äldre hbtq-personer är oroliga för hur de ska bli bemötta när de behöver omsorg i framtiden.