Lidingö blir platsen för svensk FINGER-pilot

Nu öppnar Lidingö ett ettårigt livsstilsprogram för kommuninvånare över 65 år. Programmet bygger på den demensförebyggande FINGER-studien och kommer också att följas av forskare från Karolinska institutet.

Lidingö stad har invigt sitt ett år långa livsstilsprogram baserat på den finska FINGER-studien, som undersöker demensförebyggande träning. Lidingöbor kan anmäla sig till projektet, som heter Träna hjärna, och ta del av olika livsstilsinterventioner.

Deltagarna kommer att erbjudas gruppträning med personlig tränare på ett gym i kommunen. Med hjälp av kostföreläsningar med hemläxor får de hjälp med hälsosammare kostvanor. För att stärka sitt sociala umgänge erbjuds olika aktivitetsgrupper, och med hjälp av ett digitalt minnesträningsprogram får de stimulera sitt minne. Dessutom kommer alla kunna delta i individuell rådgivning med hjälp av motiverande samtal för förändring. Deltagarna uppmuntras också att testa exempelvis blodtryck, blodsocker och blodfetter under programmet.

Träna hjärnas pilotförsök kommer att pågå i sex månader. Sedan ska det utvärderas av forskare vid Karolinska institutet, och nästa höst inleds ett ordinarie program med förtur för alla deltagare i försöket.

– Det känns roligt att äntligen vara igång med pilotprojektet och att Lidingö som första kommun i landet deltar i ett forskningsprojekt som utgår från Finger-studien, sa Birgitta Sköld, kommunalråd och ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Lidingö, vid invigningen av Träna hjärna.

Läs mer om FINGER-studien, eller lyssna på vårt poddavsnitt om FINGER.

Relaterat

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att göra sig av med ett protein som orsakar sjukdomen. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

15 miljoner kronor till demensforskning

Lungfunktion och kognitiv funktionsnedsättning, växtbaserad kost och demens, samt hur personer med demens använder sociala medier, är några av forskningsprojekten som Demensfonden har beviljat medel i år.

En patient får ett plåster i armvecket efter att ha lämnat ett blodprov.

Blodprov som test för alzheimer fungerade i vården

Ett enkelt blodprov för att påvisa alzheimer har testats på vårdcentraler och minnesmottagningar. Nu kan det bli tillgängligt i vården redan under året.

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, som kan bidra till en mer individanpassad behandling för personer med förmaksflimmer.

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid efter operation.

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen i hemmet och relationen till sjuksköterskor blir avgörande för välmåendet.