Två äldre män spelar gåfotboll
Gåfotboll spelas i lägre tempo, men det är inte mindre konfrontativt för det. Här spelas sporten hos IFK Viksjö. Foto: Svenska fotbollförbundet

Många vinster med gåfotboll för äldre

Bättre kondition, socialt umgänge och en känsla av sammanhang. Gåfotboll är en allt populärare seniorsport och ämnet i en ny svensk studie. Resultaten visar att sporten främjar hälsan och pekar på att gåfotboll har en potential att bli ett alternativ för fysisk aktivitet på recept.

Gåfotboll liknar vanlig fotboll, men spelas ofta på en mindre plan med färre spelare och i gångtempo, därav namnet. Den senaste tiden har sporten blivit omåttligt populär bland äldre personer.

Nu visar en svensk studie att det finns många främjande egenskaper med gåfotboll. De äldre personerna som deltog i studien fick bättre fysisk förmåga, högre välbefinnande och ett socialt sammanhang.

Deras kondition, gripstyrka, benstyrka, balans och hoppförmåga blev något bättre än normalbefolkningen. Personernas fysiska aktivitetsmönster liknande det hos yngre personer i åldrarna 50 till 64 år.

– Sammantaget indikerar resultaten att ett fyrtio minuters gåfotbollpass är en medelintensiv aktivitet för den studerade målgruppen, säger Helena Andersson, högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och nu verksam vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Mer specifikt fick deltagarna en något bättre balans, kondition, gripstyrka, benstyrka och hoppförmåga än normalbefolkningen.

– Gåfotboll motsvarar ungefär vad som ofta brukar avses när patienter föreskrivs Fysisk aktivitet på recept, FaR, i syfte att förebygga och behandla sjukdomar. För att gåfotboll ska kunna bli ett alternativ vill vi nu gå vidare med en så kallad interventionsstudie där sporten testas som behandling, säger Mats Börjesson, professor på Göteborgs universitet.

Både före och efter ett gåfotbollspass skattade deltagarna sitt välbefinnande högre. Några av de främsta skälen till att delta i organiserad gåfotboll var umgänget med andra, motion och träning, att få vara en del en lagsport igen och att man tidigare spelat fotboll. Elin Ekblom Bak vid GIH är positivt ställd till resultaten.

– Studien visar också att deltagarna inte enbart utgör en grupp välmående och redan aktiva, utan de kommer från olika bakgrunder. Detta öppnar för att många fler kan inkluderas och vara aktiva långt upp i åren, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, Göteborgs universitet och Svenska fotbollförbundet ligger bakom studien.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…