Två äldre män spelar gåfotboll
Gåfotboll spelas i lägre tempo, men det är inte mindre konfrontativt för det. Här spelas sporten hos IFK Viksjö. Foto: Svenska fotbollförbundet

Många vinster med gåfotboll för äldre

Bättre kondition, socialt umgänge och en känsla av sammanhang. Gåfotboll är en allt populärare seniorsport och ämnet i en ny svensk studie. Resultaten visar att sporten främjar hälsan och pekar på att gåfotboll har en potential att bli ett alternativ för fysisk aktivitet på recept.

Gåfotboll liknar vanlig fotboll, men spelas ofta på en mindre plan med färre spelare och i gångtempo, därav namnet. Den senaste tiden har sporten blivit omåttligt populär bland äldre personer.

Nu visar en svensk studie att det finns många främjande egenskaper med gåfotboll. De äldre personerna som deltog i studien fick bättre fysisk förmåga, högre välbefinnande och ett socialt sammanhang.

Deras kondition, gripstyrka, benstyrka, balans och hoppförmåga blev något bättre än normalbefolkningen. Personernas fysiska aktivitetsmönster liknande det hos yngre personer i åldrarna 50 till 64 år.

– Sammantaget indikerar resultaten att ett fyrtio minuters gåfotbollpass är en medelintensiv aktivitet för den studerade målgruppen, säger Helena Andersson, högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och nu verksam vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Mer specifikt fick deltagarna en något bättre balans, kondition, gripstyrka, benstyrka och hoppförmåga än normalbefolkningen.

– Gåfotboll motsvarar ungefär vad som ofta brukar avses när patienter föreskrivs Fysisk aktivitet på recept, FaR, i syfte att förebygga och behandla sjukdomar. För att gåfotboll ska kunna bli ett alternativ vill vi nu gå vidare med en så kallad interventionsstudie där sporten testas som behandling, säger Mats Börjesson, professor på Göteborgs universitet.

Både före och efter ett gåfotbollspass skattade deltagarna sitt välbefinnande högre. Några av de främsta skälen till att delta i organiserad gåfotboll var umgänget med andra, motion och träning, att få vara en del en lagsport igen och att man tidigare spelat fotboll. Elin Ekblom Bak vid GIH är positivt ställd till resultaten.

– Studien visar också att deltagarna inte enbart utgör en grupp välmående och redan aktiva, utan de kommer från olika bakgrunder. Detta öppnar för att många fler kan inkluderas och vara aktiva långt upp i åren, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, Göteborgs universitet och Svenska fotbollförbundet ligger bakom studien.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…