Två äldre män spelar gåfotboll
Gåfotboll spelas i lägre tempo, men det är inte mindre konfrontativt för det. Här spelas sporten hos IFK Viksjö. Foto: Svenska fotbollförbundet

Många vinster med gåfotboll för äldre

Bättre kondition, socialt umgänge och en känsla av sammanhang. Gåfotboll är en allt populärare seniorsport och ämnet i en ny svensk studie. Resultaten visar att sporten främjar hälsan och pekar på att gåfotboll har en potential att bli ett alternativ för fysisk aktivitet på recept.

Gåfotboll liknar vanlig fotboll, men spelas ofta på en mindre plan med färre spelare och i gångtempo, därav namnet. Den senaste tiden har sporten blivit omåttligt populär bland äldre personer.

Nu visar en svensk studie att det finns många främjande egenskaper med gåfotboll. De äldre personerna som deltog i studien fick bättre fysisk förmåga, högre välbefinnande och ett socialt sammanhang.

Deras kondition, gripstyrka, benstyrka, balans och hoppförmåga blev något bättre än normalbefolkningen. Personernas fysiska aktivitetsmönster liknande det hos yngre personer i åldrarna 50 till 64 år.

– Sammantaget indikerar resultaten att ett fyrtio minuters gåfotbollpass är en medelintensiv aktivitet för den studerade målgruppen, säger Helena Andersson, högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och nu verksam vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Mer specifikt fick deltagarna en något bättre balans, kondition, gripstyrka, benstyrka och hoppförmåga än normalbefolkningen.

– Gåfotboll motsvarar ungefär vad som ofta brukar avses när patienter föreskrivs Fysisk aktivitet på recept, FaR, i syfte att förebygga och behandla sjukdomar. För att gåfotboll ska kunna bli ett alternativ vill vi nu gå vidare med en så kallad interventionsstudie där sporten testas som behandling, säger Mats Börjesson, professor på Göteborgs universitet.

Både före och efter ett gåfotbollspass skattade deltagarna sitt välbefinnande högre. Några av de främsta skälen till att delta i organiserad gåfotboll var umgänget med andra, motion och träning, att få vara en del en lagsport igen och att man tidigare spelat fotboll. Elin Ekblom Bak vid GIH är positivt ställd till resultaten.

– Studien visar också att deltagarna inte enbart utgör en grupp välmående och redan aktiva, utan de kommer från olika bakgrunder. Detta öppnar för att många fler kan inkluderas och vara aktiva långt upp i åren, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, Göteborgs universitet och Svenska fotbollförbundet ligger bakom studien.

Relaterat

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Fler nyheter

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stor undersökning om anhörigvård

Många äldre som är i behov av vård bor hemma och får en stor del av sin omsorg från familj, vänner eller grannar.…

Topp 3 bland seniorer: promenera, cykla eller träna framför tv:n

När seniorer i Karlstad motionerar är det dessa tre aktiviteter som toppar. Det visar en kartläggning av den fysiska aktiviteten och hälsostatusen hos…