Forskningsansökningarna ska röra äldreomsorgen med tydlig koppling till covid-19-pandemins effekter och konsekvenser. Foto: Pexels

Miljoner utlyses till forskning om äldreomsorgen

Sex miljoner kronor kommer att fördelas till forskningsansökningar som rör äldreomsorgen med koppling till covid-19-pandemin.
– Vi hoppas få fram kunskap som kan förbättra och utveckla äldreomsorgen, säger Sofie Wallerström, ansvarig för utlysningen.

Det är Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, som ligger bakom utlysningen. De har identifierat äldreomsorgen som ett av de problemområden som hamnat i fokus under pandemins gång.

Nu hoppas de att forskningsmedlen kommer resultera i kunskap om äldreomsorgen med tydlig koppling till effekter och konsekvenser av covid-19. Och att säkerställa att den lärdom som finns kan komma till nytta.

– För oss är det angeläget att den forskning vi finansierar bidrar till en god samhällsutveckling. Genom den här utlysningen hoppas vi få fram kunskap som kan bidra till att förbättra och utveckla äldreomsorgen och i förlängningen också kan bidra till ökad beredskap inför framtida kriser, säger Sofie Wallerström vid Forte.

Forte erbjuder bidrag för både enskilda forskningsprojekt och systematiska litteraturöversikter. Exempel på viktiga frågor som Forte identifierat är: organisation, bemanning, arbetsvillkor för personalen samt effekter av olika insatser, boendeformer eller stöd utifrån äldres perspektiv och upplevelser.

Ansökningar tas emot fram till 1 oktober klockan 14.00. Läs mer på Fortes hemsida.

Relaterat

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften…

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Så ska en app förbättra vården för personer med demens

De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att…

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…