Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol
Foto: Mostphotos

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Att bo kvar och åldras hemma är en samhällsnorm i Sverige. Detta har lett till att platserna på särskilda boenden är begränsade, samtidigt som antalet äldre i befolkningen ökar.

Lisa Spang har nyligen lagt fram en avhandling vid Örebro universitet, som undersöker varför äldre personer väljer att ansöka om att flytta till särskilt boende. Resultatet visar att tillgången till personal dygnet runt är avgörande. Framför allt för att de som vill flytta till ett särskilt boende ofta har flera funktionsnedsättningar, vilket skapar svårigheter i deras vardagsliv.

– Det stöd de får från hemtjänst och anhöriga räcker ofta inte till för att möta deras upplevda behov. De äldre känner att andra har tagit över deras liv, hem och vardagsrutin och att de befinner sig i en beroendeställning. Det i sig leder till en ohållbar hemsituation och behovet att flytta uppstår, säger Lisa Spang i ett pressmeddelande.

Hon har intervjuat äldre som är sjuka, men som inte har demensdiagnos. Just den gruppen förväntas i större utsträckning ta emot vård och omsorg hemma. Lisa Spang har också intervjuat anhöriga och analyserat 160 beviljade beslut om flytt till särskilt boende.

Det finns åtta återkommande aspekter som påverkar äldres beslut att ansöka om att flytta: svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter, beroendeställning i sitt dagliga liv, brist på social samhörighet, nedstämdhet, påverkan från anhöriga, avsaknad av närhet till vårdpersonal och stora livshändelser, till exempel stroke eller cancer.

Hemtjänsten behöver utvecklas mot ett mer klientcentrerat arbetssätt för att minska känslan av beroendeställning hos äldre, anser Lisa Spang.

– Genom att förbättra både boendeformer och hemtjänstens arbetssätt kan samhället bättre möta de äldre personernas behov, och därigenom minska trycket på särskilda boenden, säger hon.

– Vi behöver förbättra informationen om olika boendealternativ och den vård de erbjuder. Det finns även ett behov av att se över boendeformerna och eventuellt skapa en som erbjuder närhet till personal som arbetar med schemalagda besök, men som också snabbt kan vara tillgänglig vid akuta situationer.

Läs avhandlingen

Lisa Spang (2024). Perspectives on the daily life of older adults applying for a nursing home. Doktorsavhandling. Örebro universitet.

Delarbeten

I. Lisa Spang, Marie Holmefur, Liselotte Hermansson och Kajsa Lidström-Holmqvist (2023). Applying to a nursing home is a way to maintain control of life – Experiences from Swedish nursing home applicants. Publicerad i Scandinavian journal of caring sciences.

II. Lisa Spang, Marie Holmefur, Cecilia Pettersson och Kajsa Lidström-Holmqvist (2023). Experiences of close relatives of older adults in need of a nursing home: It is we who manage their fragile daily life. Publicerad i Health and social care in the community.

III. Lisa Spang, Kajsa Lidström-Holmqvist, Marie Holmefur och Cecilia Pettersson [Manuskript]. Older adults’ reasons for applying to a nursing home: A document analysis.

IV. Lisa Spang, Kajsa Lidström-Holmqvist, Cecilia Pettersson, Ruzan Udumyan och Marie Holmefur [Manuskript]. Ageing in place or in a nursing home: a case-control study comparing nursing homeapplicants to matched non-applicants.

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…