Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol
Foto: Mostphotos

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Att bo kvar och åldras hemma är en samhällsnorm i Sverige. Detta har lett till att platserna på särskilda boenden är begränsade, samtidigt som antalet äldre i befolkningen ökar.

Lisa Spang har nyligen lagt fram en avhandling vid Örebro universitet, som undersöker varför äldre personer väljer att ansöka om att flytta till särskilt boende. Resultatet visar att tillgången till personal dygnet runt är avgörande. Framför allt för att de som vill flytta till ett särskilt boende ofta har flera funktionsnedsättningar, vilket skapar svårigheter i deras vardagsliv.

– Det stöd de får från hemtjänst och anhöriga räcker ofta inte till för att möta deras upplevda behov. De äldre känner att andra har tagit över deras liv, hem och vardagsrutin och att de befinner sig i en beroendeställning. Det i sig leder till en ohållbar hemsituation och behovet att flytta uppstår, säger Lisa Spang i ett pressmeddelande.

Hon har intervjuat äldre som är sjuka, men som inte har demensdiagnos. Just den gruppen förväntas i större utsträckning ta emot vård och omsorg hemma. Lisa Spang har också intervjuat anhöriga och analyserat 160 beviljade beslut om flytt till särskilt boende.

Det finns åtta återkommande aspekter som påverkar äldres beslut att ansöka om att flytta: svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter, beroendeställning i sitt dagliga liv, brist på social samhörighet, nedstämdhet, påverkan från anhöriga, avsaknad av närhet till vårdpersonal och stora livshändelser, till exempel stroke eller cancer.

Hemtjänsten behöver utvecklas mot ett mer klientcentrerat arbetssätt för att minska känslan av beroendeställning hos äldre, anser Lisa Spang.

– Genom att förbättra både boendeformer och hemtjänstens arbetssätt kan samhället bättre möta de äldre personernas behov, och därigenom minska trycket på särskilda boenden, säger hon.

– Vi behöver förbättra informationen om olika boendealternativ och den vård de erbjuder. Det finns även ett behov av att se över boendeformerna och eventuellt skapa en som erbjuder närhet till personal som arbetar med schemalagda besök, men som också snabbt kan vara tillgänglig vid akuta situationer.

Läs avhandlingen

Lisa Spang (2024). Perspectives on the daily life of older adults applying for a nursing home. Doktorsavhandling. Örebro universitet.

Delarbeten

I. Lisa Spang, Marie Holmefur, Liselotte Hermansson och Kajsa Lidström-Holmqvist (2023). Applying to a nursing home is a way to maintain control of life – Experiences from Swedish nursing home applicants. Publicerad i Scandinavian journal of caring sciences.

II. Lisa Spang, Marie Holmefur, Cecilia Pettersson och Kajsa Lidström-Holmqvist (2023). Experiences of close relatives of older adults in need of a nursing home: It is we who manage their fragile daily life. Publicerad i Health and social care in the community.

III. Lisa Spang, Kajsa Lidström-Holmqvist, Marie Holmefur och Cecilia Pettersson [Manuskript]. Older adults’ reasons for applying to a nursing home: A document analysis.

IV. Lisa Spang, Kajsa Lidström-Holmqvist, Cecilia Pettersson, Ruzan Udumyan och Marie Holmefur [Manuskript]. Ageing in place or in a nursing home: a case-control study comparing nursing homeapplicants to matched non-applicants.

Relaterat

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…