I juni 2020 fick länsstyrelserna regeringens uppdrag att ge lägesbilder av hur kommunerna bedömde risk för social problematik och utsatthet under coronapandemin. Den aktuella rapporten beskriver en ökad psykisk ohälsa bland annat inom gruppen äldre personer, men en del äldreboenden rapporterar också att de boendes rädsla och ångest, som ökade till följd av isoleringen när besöksförbuden infördes, har börjat minska.
Rapporten konstaterar att de äldres isolering riskerar att skapa psykisk ohälsa hos anhöriga. Inställd daglig verksamhet och besöksförbuden på äldreboenden har inneburit en ökad belastning. En del anhöriga har tagit hem sin multisjuka partner för att sköta denna i hemmet till följd av att man är orolig för smitta, skriver Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, på sin webbplats.
Flera kommuner uppger att de ser nya risker de kommande månaderna, bland annat att isolering och ohälsa bland äldre kommer att öka under vintern till följd av att det blir svårare att träffas utomhus. Man ser även risken att anhörigas belastning kan komma att öka då allt fler tackar nej till insatser och stöd på grund av att man är orolig för att bli smittad.
Men rapporten pekar även på positiva effekter som ökad social sammanhållning och en bättre samverkan, samt att intresset för kunskap om psykisk ohälsa har ökat.
Uppdraget har redovisats i rapporter i början av juli och åter i slutet av oktober.