Pensionerade kvinnor mest ekonomiskt utsatta

Pensionärer har generellt goda levnadsförhållanden jämfört med den övriga befolkningen. Men hos ensamstående pensionärer är den ekonomiska standarden betydligt lägre – och kvinnor är särskilt drabbade.

Pensionärer har en genomsnittlig ekonomisk standard som uppgår till 82 procent av den övriga befolkningens och det är allt färre pensionärer som oroar sig över sin ekonomi, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten. 

Men rapporten visar också att ensamstående pensionärer har sämst ekonomi, en grupp som i hög grad består av kvinnor. Deras ekonomiska standard är i snitt hälften av den övriga befolkningens. 

En ensamstående pensionär har i genomsnitt 4 000 kronor över när de grundläggande utgifterna är betalda, medan sammanboende pensionärer har 7 000 kronor. Kvinnor 80 år och äldre har enbart 2 000 kronor kvar. 

– Den som bor med någon når oftast bättre köpkraft genom att man delar på till exempel hyran, tidningsprenumeration eller inköp av möbler. Det finns dessutom sju gånger fler ensamstående kvinnor som är åttio år eller äldre, än ensamstående män i samma ålder. Betydligt fler kvinnor upplever med andra ord nackdelarna med att bo ensamma, säger Linnea Wikmark Kreuger, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Läs rapporten i sin helhet

Pensionsmyndigheten (2022). Hur är pensionärernas ekonomiska levnadsförhållanden?

Rapporten är den tredje delen i Pensionsmyndighetens faktaserie om pensionerna.

Relaterat

Allt fler vill utbilda sig till arbetsterapeut

Det är nu fler än på många år som har valt att söka till arbetsterapeututbildningen. En anledning är den ökade efterfrågan på yrkesgruppen till följd av den åldrande befolkningen, eftersom arbetsterapeuter i första hand stöttar äldre personer.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport…

Fler nyheter

Ensamhet vanligt bland de som vårdar äldre partner

Ofrivillig ensamhet ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression och suicida tankar, för framför allt kvinnliga omsorgsgivare. Det visar en rapport som forskare från Högskolan Dalarna…

Foto som visar ryggen på en fotbollsmålvakt med fotbollsplanen i bakgrunden.

Nu vill seniorspelarna tävla

Gåfotbollen växer kraftigt och innebandyns motsvarigheter är på frammarsch. Och nu vill deltagarna börja spela matcher och seriespel. Det framkommer i en ny rapport i samarbete mellan Umeå universitet och idrottsförbunden.

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna individanpassa strokevården.