Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Personal trivs bättre hos äldreboenden i offentlig regi

Ägarform tycks ha betydelse för hur personalen trivs på äldreboenden. Det visar en svensk studie från Högskolan i Gävle där man har jämfört 17 internationella studier av äldreboenden i privat och offentlig sektors regi.

I en svensk studie från Högskolan i Gävle har man jämfört 17 studier, från Europa, USA, Israel och Taiwan, av äldreboenden som drivs i privat eller offentlig sektors regi. Det visades sig att personalen som arbetar på privata boenden upplevde mer stress än de som arbetade på icke vinstdrivande boenden.

– De anställda kände mer förtroende för och ville i större utsträckning stanna kvar på icke vinstdrivande boenden, säger Tomas Lindmark, doktorand vid Högskolan i Gävle i en nyhet på högskolans webb.

De som arbetade på i offentlig sektor hade större förtroende för organisationen samt en större vilja stanna kvar, både inom yrket och på arbetsplatsen.

Forskarna från Högskolan i Gävle har även tittat på hur offentliga upphandlingar går till i svenska kommuner som ska upphandla äldreomsorg. De granskade tre olika stora kommuner i Sverige som upphandlar särskilda boenden och det skiljde sig främst på två punkter: de större kommunerna satte kvalitet som viktigaste när de skulle värdera, medan de mindre viktade priset som mest avgörande.

– Bara att det finns en skillnad är problematisk för ambitionen om jämlik omsorg i särskilt boende. När endast priset gäller finns risk att man drar ner på antalet anställda eller personalförutsättningarna. Det har också uttryckts att oavsett hur de presterat så blir det en ny upphandling, där lägst pris återigen vinner, säger Tomas Lindmark.

Han undersöker också hur man arbetar för att kunna möta upp det stora behovet av personal, när den stora 40-talistgenerationen inom en snar framtid väntas behöva omsorg på särskilda boenden. Specifikt undersöker han hur arbetsgivarna vill förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för att få fler att söka sig till yrket.

Läs de vetenskapliga artiklarna

Upphandlingsavtal gällande särskilt boende för äldre:  

Tomas Lindmark, Cecilia Ingard & Sven Trygged (2022). Prerequisites for empowerment: a study of procurement documents for the provision of care in Swedish nursing homes. European Journal of Social Work.

Psykosocial Arbetsmiljö och Välbefinnande för vårdpersonal under olika vårdhemsägande:

Tomas Lindmark, Maria Engström & Sven Trygged (2022). Psychosocial Work Environment and Well-Being of Direct-Care Staff Under Different Nursing Home Ownership Types: A Systematic Review. Journal of Applied Gerontology.

 

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…