Privat omsorg bättre utan vinst

Idéburna särskilda boenden för äldre håller högre kvalitet än de som drivs med vinstintresse. Det visar en aktuell studie från Quality of government-institutet.

En knäckfråga i den livliga debatten om privata aktörers intåg i den offentligfinansierade välfärden är hur vinstintresset påverkar verksamheternas kvalitet. Nu har forskarna Carl Dahlström, Rasmus Broms och Marina Nistotskaya vid Quality of government-institutet vid Göteborgs universitet studerat skillnader i vårdkvalitet inom privat äldreomsorg.

Även om kvalitetsjämförelserna bara är gjorda för den femtedel av äldreomsorgen som utförs av andra aktörer än de offentliga tyder resultaten på att så länge som incitamenten att gå med vinst inte är för starka kan även privata organisationer leverera komplexa tjänster som äldreomsorg utan att kompromissa med kvaliteten.

I sin studie undersökte forskarna indikatorvariabler som personaltäthet, sjukskötersketäthet, andel av personal med adekvat utbildning och brukarnöjdhet.

Högst kvalitet hittade forskarna hos ideellt drivna särskilda boenden. Sämst var de börsnoterade eller riskkapitalägda bolagen.

– På alla punkterna sticker de icke-vinstdrivande ut i positiv bemärkelse. Den enda punkten där de börsnoterade bolagen kommer bättre ut var om man hade en uppdaterad vårdplan, säger Carl Dahlström, som är professor i statsvetenskap, i en intervju på sajten Altinget.se.

Jakt på snabba och stora vinster medför vad forskarna kallar starka kvalitetsskuggande incitament, och tolkningen de gör är rättfram och ganska okomplicerad: minskade krav på vinstmaximering minskar incitamenten för kostnadssänkningar, vilket är av godo för verksamheternas kvalitet.

 

LÄS HELA RAPPORTEN

Rapporten Provider ownership and service quality: Evidence from Swedish residential care homes ingår i Quality of government-institutets Working paper-serie.

Relaterat

Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/2023

Fallpreventivt arbete är temat för #1/23. Sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett landsomfattande fallpreventivt arbete samt att skadade fotgängarna kostar samhället 40 miljarder per år. Håkan Jönson väcker debatt genom att krossa myten…

Nattbemanning på äldreboenden – en dunkel historia

När staten försöker styra kommunerna sätter de sig ofta på tvären, eftersom det kommunala självstyret utgör en del i den svenska samhällsmodellen. Kollisionen mellan stat och kommuner kan illustreras med frågan om nattbemanning på särskilda boenden.

Sverige måste påbörja ett fallpreventivt arbete

Fallolyckorna förväntas öka. Statistik i Europa visar att dödsfall och år med funktionedsättning på grund av fall, stadigt har ökat sedan 90-talet. Att befolkningen blir allt äldre bidrar starkt till att stödja prognosen om att fallolyckorna kommer att bli fler.…

Fler nyheter

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre att ta del av de möjligheter som tekniken erbjuder. Det visar en avhandling av Sofia Alexopoulou vid…

En äldre kvinna och hennes barnbarn fixar mat vid köksbordet.

Det får äldre personer att må bra

Det är en till synas enkel fråga: Vad får dig att må bra? Men den är grundläggande för att kunna främja äldre personers välbefinnande. Forskare från Högskolan Kristianstad har ställt frågan och analyserat svaren.

Äldre kvinnor stärker varumärket

Reklambranschen har länge satsat på ungdom i sina annonser. Men det kan vara ett misstag, visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.