Privat omsorg bättre utan vinst

Idéburna särskilda boenden för äldre håller högre kvalitet än de som drivs med vinstintresse. Det visar en aktuell studie från Quality of government-institutet.

En knäckfråga i den livliga debatten om privata aktörers intåg i den offentligfinansierade välfärden är hur vinstintresset påverkar verksamheternas kvalitet. Nu har forskarna Carl Dahlström, Rasmus Broms och Marina Nistotskaya vid Quality of government-institutet vid Göteborgs universitet studerat skillnader i vårdkvalitet inom privat äldreomsorg.

Även om kvalitetsjämförelserna bara är gjorda för den femtedel av äldreomsorgen som utförs av andra aktörer än de offentliga tyder resultaten på att så länge som incitamenten att gå med vinst inte är för starka kan även privata organisationer leverera komplexa tjänster som äldreomsorg utan att kompromissa med kvaliteten.

I sin studie undersökte forskarna indikatorvariabler som personaltäthet, sjukskötersketäthet, andel av personal med adekvat utbildning och brukarnöjdhet.

Högst kvalitet hittade forskarna hos ideellt drivna särskilda boenden. Sämst var de börsnoterade eller riskkapitalägda bolagen.

– På alla punkterna sticker de icke-vinstdrivande ut i positiv bemärkelse. Den enda punkten där de börsnoterade bolagen kommer bättre ut var om man hade en uppdaterad vårdplan, säger Carl Dahlström, som är professor i statsvetenskap, i en intervju på sajten Altinget.se.

Jakt på snabba och stora vinster medför vad forskarna kallar starka kvalitetsskuggande incitament, och tolkningen de gör är rättfram och ganska okomplicerad: minskade krav på vinstmaximering minskar incitamenten för kostnadssänkningar, vilket är av godo för verksamheternas kvalitet.

 

LÄS HELA RAPPORTEN

Rapporten Provider ownership and service quality: Evidence from Swedish residential care homes ingår i Quality of government-institutets Working paper-serie.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått 24 miljoner kronor i anslag från forskningsrådet Forte.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…