Marcus Persson är universitetslektor vid Linköpings universitet. Foto: Linköpings universitet

Projekt fokuserar på robotdjur i demensvården

Vilken betydelse har robotdjur för relationen mellan personal och äldre personer i boende? Det ska Marcus Persson vid Linköpings universitet ta reda på i sitt forskningsprojekt.

Marcus Persson är universitetslektor vid institutionen för beteendevetenskap och lärande på Linköpings universitet. Han har sedan tidigare forskat om sociala frågor kopplat till robotik och håller just på med ett nytt projekt om robotdjur och äldre personer tillsammans med kollegorna David Redmalm och Clara Iversen, vid Mälardalens respektive Uppsala universitet.

– Projektets utgångspunkt är vilken betydelse som användning av robotdjuren får för de sociala relationerna som personal och patienter bygger med varandra. Det är alltså samspelet mellan människor och robotar som står i fokus där bägge aktörer påverkar – genom mänskliga handlingar och teknisk design – utfallet av den sociala situationen, säger Marcus Persson i ett pressmeddelande. 

Under projektets gång har forskarna observerat, intervjuat och filmat robotdjurens inverkan på både vårdpersonalen och de boende. Ett arbete som inte har varit utan utmaningar. 

– Fältarbete går inte alltid enligt plan när forskning möter deltagarnas verklighet. Samtidigt är det de oväntade händelserna som skapar nya insikter. Som till exempel när man blir indragen i ett glädjefyllt digitalt sällskapsspel med de boende, eller när man ställs inför tröstlös sorg och ångestfylld gråt. Sådana situationer som skänker en insikt i det dagliga omsorgsarbetet och som ger förståelse för robotikens möjligheter och begränsningar, säger Marcus Persson. 

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och kommer att avslutas år 2023.

Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Bättre samtal med äldre par

Hur kan biståndshandläggare stödjas i att utreda äldre pars behov? Det har forskare från Linköpings universitet undersökt i ett forskningsprojekt, där kommunikation står…

Hälsoinformation – en utmaning för äldre

Äldre personer behöver få mer lättillgänglig information om hälsofrågor. ­Det kan personal inom vård och omsorg bidra med på bättre sätt. Ny forskning…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…