Foto: Vasyl Duda/Mostphotos

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Klimatförändringarna kommer att skapa ett mer instabilt väder, med bland annat fler värmeböljor, en förändring vi redan har börjat uppleva. Inte minst för hemmaboende äldre och hyresgäster på äldreboenden kan höga temperaturer skapa stora risker.

Projektet Värme i praktiken genomfördes under 2023 under ledning av länsstyrelsen i Stockholm, Västmanland och Uppsala, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Arbets- och miljömedicin Region Örebro län samt elva kommuner. Målet var att höja kunskapen hos äldreboenden och LSS-boenden samt fastighetsägarna om vilka risker som finns vid hög värme och vilka åtgärder man kan vidta för de boendes bästa.

Under sommaren 2023 kom ingen större värmebölja, men det visade sig ändå att det kunde bli 27–29 grader i vissa rum. Även vid normala utomhustemperaturer kan alltså farlig värme uppstå inomhus. Temperaturerna och problemen skiljde sig åt mellan boenden, men också mellan olika rum. En slutsats blev att det är viktigt att hitta specifika lösningar för specifika rum och verksamheter och fastighetsägare behöver göra mätningar för att hitta de rum som är mest utsatta.

Verksamhetsansvarig, fastighetsförvaltare, fastighetsägare, lokalstrateg och miljöstrateg på kommunen behöver hitta ett fungerande samarbete, men även anhöriga behöver engageras eftersom de boende har ansvar för många åtgärder som går att göra i rummen. Samtidigt finns det en stor risk för ojämlikhet när det är de boende och anhöriga som har detta ansvar.

Rapporten visar också att kommunerna har kommit olika långt i frågan om att hantera värme på äldreboenden.

Läs rapporten

Samuel Karlström, Viktoria Vingmarker, Zandra Camber och Robin Hedenqvist (2024). Värme i praktiken. Risker och åtgärdsarbete vid höga temperaturer i fastigheter med LSS- och äldreboenden. Länsstyrelsen Stockholm, Uppsala och Västmanland.

Relaterat

Så kan individanpassad vård minska antalet fallskador

Att som äldre drabbas av en höftfraktur innebär ofta ett stort lidande och en väsentligt försämrad livskvalitet. Nu ska forskare från Örebros universitet…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Bättre kontinuitet kan ge färre läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar

Läkemedel är viktiga för många äldre, men behandlingen behöver individanpassas för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del i arbetet…

Allt fler vill utbilda sig till arbetsterapeut

Det är nu fler än på många år som har valt att söka till arbetsterapeututbildningen. En anledning är den ökade efterfrågan på yrkesgruppen…

Ett gott liv för änkor med stort omsorgsbehov

Äldre änkor med mycket hemtjänst upplever ofta ensamhet och en förlorad kontroll över vardagen. Nu har en forskargrupp i Luleå undersökt vad som…