Foto: Canva/Robert Kneschke

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära känna vårdtagaren.

Dålig munhälsa kan orsaka smärta, nedsatt aptit och vara en bidragande orsak till infektioner. Det finns även studier som kopplar försämrad munhälsa till en förhöjd risk att drabbas av kognitiv nedsättning.

Behovet av stöd med munvård ökar med åldern, men tidigare forskning visar att vårdpersonal inom kommunal äldreomsorg försummar utförandet av munvård hos äldre.

Nu visar en avhandling från Högskolan i Skövde att en digital utbildning i kombination med praktiska övningsmoment är ett sätt att öka personalens kunskap om munhälsa. Det är också viktigt att personalen får förutsättningar för att utföra sitt arbete och utrymme att lära känna den äldre personen.

– Äldre personer värdesätter en god munhälsa och vårdpersonalen värdesätter kunskap relaterad till det. Men munvård är svårt och förutsätter att personalen har kunskap, rutiner, tid och samarbetar för att utföra den, säger Maria Snögren som har skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Hon intervjuade äldre personer om deras upplevelser och uppfattningar om munhälsa, och vårdpersonalens attityder till samt kunskap om det. Resultaten visar också att sjuksköterskor borde få möjlighet att samarbeta med övrig personal kring munhälsa och munvård, något som inte är självklart i dag.

– Samarbetet mellan sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden fungerar inte alltid så väl. Däremot fungerade samspelet bra vid vård i livets slutskede. Samarbete, tid, kunskap och reflektion är därför viktiga faktorer för vårdverksamheter att beakta i framtiden för att kommunal äldreomsorg ska kunna ge god munvård.

Läs avhandlingen

Avhandling

Maria Snögren (2024). Munhälsa – äldre personers upplevelser och vårdpersonalens attityder och kunskaper. Doktorsavhandling. Högskolan i Skövde.

Delstudier

I. Maria Snögren, Irene Eriksson, Maria Browall och Kristina Ek (2023). Older adults’ perceptions of oral health and its influence on general health: A deductive direct content analysis. Publicerad i Nordic journal of nursing research.

II. Maria Snögren, Amir H. Pakpour, Irene Eriksson, Malin Stensson, Kristina Ek och Maria Browall (2022). Psychometric evaluation of a short-form version of the Swedish “Attitudes to and knowledge of oral Health” questionnaire. Publicerad i BMC geriatrics.

III. Maria Snögren, Kristina Ek, Maria Browall, Irene Eriksson och Ulrika Lindmark (2024). Impacts on oral health attitude and knowledge after completing a digital training module among Swedish healthcare professionals working with older adults. Publicerad i BMC health services research.

Relaterat

Så kan individanpassad vård minska antalet fallskador

Att som äldre drabbas av en höftfraktur innebär ofta ett stort lidande och en väsentligt försämrad livskvalitet. Nu ska forskare från Örebros universitet…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Bättre kontinuitet kan ge färre läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar

Läkemedel är viktiga för många äldre, men behandlingen behöver individanpassas för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del i arbetet…

Allt fler vill utbilda sig till arbetsterapeut

Det är nu fler än på många år som har valt att söka till arbetsterapeututbildningen. En anledning är den ökade efterfrågan på yrkesgruppen…

Ett gott liv för änkor med stort omsorgsbehov

Äldre änkor med mycket hemtjänst upplever ofta ensamhet och en förlorad kontroll över vardagen. Nu har en forskargrupp i Luleå undersökt vad som…