Närbild på en ambulansdörr.
Foto: Candybox images/Mostphotos

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

På särskilda boenden ska den största delen av vård och omsorg kunna ske inom ramen för boendets verksamhet, men det är ändå ofrånkomligt att många behöver åka till sjukhus eller vårdcentral ibland.

Nu har forskare på Stockholms sjukhem och Karolinska institutet undersökt de vårdkostnader som Region Stockholm har för boende på säbo. Ett mål med studien var att se om några grupper hade högre kostnader än andra. Studiematerialet var alla inskrivna på säbo under från 2015 till 2021, tillsammans 38 000 personer.

Resultatet visade att personer under 80 år, män, personer med avancerad cancer och främst personer med hög risk för skörhet hade högre kostnader än andra, något som Peter Strang, en av forskarna bakom studien, beskriver som på sätt och vis förvånande i ett nyhetsbrev från Palliativt kunskapscentrum i Stockholm.

– Man får ju plats på säbo utgående från vårdbehov, inte utgående från ålder eller kön. Därför borde de externa kostnaderna vara likartade, men de var de inte. Och framför allt ser vi att personer med svår cancer eller uttalad skörhet behöver skickas in betydligt oftare, till högre regionkostnader. Men utgående från studiens upplägg kan vi inte uttala oss om varför dessa skillnader finns.

Personer med demensdiagnos hade å andra sidan låga regionkostnader. De skickas med andra ord inte lika ofta till sjukhus och andra mottagningar. De skulle kunna ha högre kostnader för vården inom säbo, men det ingick inte i studien att undersöka. I diskussionsdelen i sin artikel skriver forskarna att man skulle kunna tänka sig ersättningsmodeller som differentieras efter skillnader i vårdkostnad.

Läs den vetenskapliga artikeln

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

Fler nyheter

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.