Coronavirus. Foto: NIAID-RML de Wit & Fischer

”Screena personal för att minska smittspridning”

Personer över 70 år har av Folkhälsomyndigheten identifierats som en av riskgrupperna att smittas allvarligt av coronaviruset och rekommenderas att undvika sociala kontakter. Men det behövs fler insatser för att skydda sköra äldre, bland annat att vårdpersonalen screenas för viruset – varje dag. Det skriver 14 forskare i en debattartikel.

Forskarna uppmanar äldrevården att införa temperaturtagning på all personal med direktkontakt med äldre, användning av munskydd och att alla som arbetar med äldre regelbundet testas för viruset.

”Det är oerhört viktigt att se till att de som arbetar där inte är smittbärare. De flesta inom äldrevården är samvetsgranna och håller sig hemma vid minsta tecken på mild infektion, men det räcker att någon enstaka slarvar för att många sköra äldre ska smittas”, skriver forskarna i artikeln som publicerats av Aftonbladet. Det är forskare från bland annat Göteborgs universitet, Karolinska universitetssjukhuset och Umeå universitet som har skrivit under.

De understryker också att personalbemanningen tillfälligt behöver ökas för att minska trycket på akutvården och föreslår en omlokalisering av personer som permitterats från sina ordinarie arbeten. Dessa personer skulle få en snabbutbildning.

”För att minska antalet vårdare per vårdtagare och därmed också smittspridningen behövs mer personal, och i dagens krisläge kan det krävas personal som inte är lika välutbildad som vanligt”, skriver de.

Dessutom behöver enligt debattörerna en nationell samordnare för att minska smittspridningen bland äldre tillsättas för att koordinera arbetet mellan kommuner och privata vårdgivare.

Relaterat

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.