Coronavirus. Foto: NIAID-RML de Wit & Fischer

”Screena personal för att minska smittspridning”

Personer över 70 år har av Folkhälsomyndigheten identifierats som en av riskgrupperna att smittas allvarligt av coronaviruset och rekommenderas att undvika sociala kontakter. Men det behövs fler insatser för att skydda sköra äldre, bland annat att vårdpersonalen screenas för viruset – varje dag. Det skriver 14 forskare i en debattartikel.

Forskarna uppmanar äldrevården att införa temperaturtagning på all personal med direktkontakt med äldre, användning av munskydd och att alla som arbetar med äldre regelbundet testas för viruset.

”Det är oerhört viktigt att se till att de som arbetar där inte är smittbärare. De flesta inom äldrevården är samvetsgranna och håller sig hemma vid minsta tecken på mild infektion, men det räcker att någon enstaka slarvar för att många sköra äldre ska smittas”, skriver forskarna i artikeln som publicerats av Aftonbladet. Det är forskare från bland annat Göteborgs universitet, Karolinska universitetssjukhuset och Umeå universitet som har skrivit under.

De understryker också att personalbemanningen tillfälligt behöver ökas för att minska trycket på akutvården och föreslår en omlokalisering av personer som permitterats från sina ordinarie arbeten. Dessa personer skulle få en snabbutbildning.

”För att minska antalet vårdare per vårdtagare och därmed också smittspridningen behövs mer personal, och i dagens krisläge kan det krävas personal som inte är lika välutbildad som vanligt”, skriver de.

Dessutom behöver enligt debattörerna en nationell samordnare för att minska smittspridningen bland äldre tillsättas för att koordinera arbetet mellan kommuner och privata vårdgivare.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…