Foto: Mostphotos

Seniorer medverkar i projekt om måltider

Den sociala samvaron vid måltider har stor betydelse för hälsan. Många äldre som är ensamstående vill gärna äta tillsammans med andra men hur ska det gå till? Det ska Eskilstuna kommun tillsammans med Mälardalens universitet finna svar på med hjälp av seniorer, restauranger och företagare.

Att ofta äta ensam kan vara en riskfaktor för undernäring och sämre psykosocial hälsa hos äldre personer.

I projektet Måltider och möten – Framtiden för Eskilstunas seniorer samverkar Eskilstuna kommun med Mälardalens universitet för att utforska olika sätt kring måltider och möten som kan förbättra äldre personers liv. De bjuder de in seniorer, restaurangbranschen och lokala företag för att finna innovativa lösningar på hur det går att förena sociala samvaro med måltider på ett hållbart sätt. Totalt genomförs 40 dialoger. De mest lovande idéerna ska de sedan testa i praktiken.

Målet är att identifiera vilka behov som finns och testa lösningar kring frågeställningen: Vad behövs för att Eskilstunas äldre ska känna sig trygga och självständiga kring måltider?

–  Med tanke på Eskilstunas växande äldre befolkning och en tydlig önskan om att bibehålla sin självständighet så länge som möjligt så är behovet av innovativa lösningar stort. Det handlar inte bara om mat, utan om att göra livet bättre för seniorer genom ökad tillgänglighet och nya innovativa lösningar. Ju längre du känner du får bibehålla din självständighet desto starkare koppling till god hälsa och att må bra, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, i ett pressmeddelande.

Projektet är en del av initiativet Måltider och möten som Samhällskontraktet leder. Det är ett partnerskap mellan Mälardalens universitet, Västerås stad och Eskilstuna kommun där de utforskar och hittar lösningar på komplexa samhällsutmaningar tillsammans med andra samhällsaktörer. Genom Måltider och möten undersöker de genom nya, innovativa lösningar som ska uppfylla äldre personers behov av måltider, självständighet och gemenskap.

Relaterat

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…

Dragerade tabletter i hög

Antidepressiva kopplas till kognitiv försämring

Det finns tecken på att antidepressiva läkemedel kan påskynda den kognitiva försämringen hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa läkemedel vara mindre skadliga…