Kroppslig omvårdnad kan även innebära att någon hjälper till där den egna förmågan inte är tillräcklig. Foto: Pixabay

Självbestämmande viktigt för välmåendet

För de som bor på vård- och omsorgsboenden är självbestämmande över kroppen viktigt för välbefinnandet och hälsan vid livets slut. Det visar en ny avhandling vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, som också funnit att förtroendet för personalen är en avgörande faktor för att omvårdnaden inte ska innebära ett lidande.

Omvårdnad som utförs på ett sätt som gör ont, går för fort eller utan visat intresse för den äldre som person kan leda till ett lidande i vardagen för personer som bor på vård- och omsorgsboenden. Den kan också leda till att en äldre person känner sig objektifierad.

– Om kroppen däremot blir bemött som en helhet, där kropp och själ bemöts som integrerade med varandra och där livsberättelsen kan beaktas, då kan assisterad kroppslig omvårdnad leda till välbefinnande. Den kan till och med vara en njutning, om den ges av personal man känner förtroende för, någon man upplever sig ha en god relation till och kan skoja med, säger den nydisputerade Bodil Holmberg vid Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Men kroppslig omvårdnad handlar inte bara om att tvätta sig eller ta på sig kläder, utan kan också vara att någon hjälper till att vattna blommor. Det kan alltså ses som en förlängning av den egna kroppen när förmågan inte räcker till. Äldres upplevelse av kroppslig omvårdnad verkar pendla mellan en känsla av njutning, när självbestämmande utövas, och att vara fängslad när tillvaron är hårt reglerad av arbetsrutiner, säger Bodil Holmberg.

– Då det är den sista tiden i de äldres liv som ofta medför palliativa behov, menar jag att man behöver ha en öppenhet för döden. Kanske genom att ha ett brytpunktssamtal redan vid inflyttningen. På så sätt kan man tidigt veta vad den äldre ser som viktigt för att kunna anpassa omvårdnaden i livets slut.

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Projektet Well care – Ökad samverkan mellan anhöriga och vård-…

Well Care är ett fyraårigt europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka den psykiska hälsan och möjlighet till återhämtning för anhöriga och vård- och…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.