Kroppslig omvårdnad kan även innebära att någon hjälper till där den egna förmågan inte är tillräcklig. Foto: Pixabay

Självbestämmande viktigt för välmåendet

För de som bor på vård- och omsorgsboenden är självbestämmande över kroppen viktigt för välbefinnandet och hälsan vid livets slut. Det visar en ny avhandling vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, som också funnit att förtroendet för personalen är en avgörande faktor för att omvårdnaden inte ska innebära ett lidande.

Omvårdnad som utförs på ett sätt som gör ont, går för fort eller utan visat intresse för den äldre som person kan leda till ett lidande i vardagen för personer som bor på vård- och omsorgsboenden. Den kan också leda till att en äldre person känner sig objektifierad.

– Om kroppen däremot blir bemött som en helhet, där kropp och själ bemöts som integrerade med varandra och där livsberättelsen kan beaktas, då kan assisterad kroppslig omvårdnad leda till välbefinnande. Den kan till och med vara en njutning, om den ges av personal man känner förtroende för, någon man upplever sig ha en god relation till och kan skoja med, säger den nydisputerade Bodil Holmberg vid Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Men kroppslig omvårdnad handlar inte bara om att tvätta sig eller ta på sig kläder, utan kan också vara att någon hjälper till att vattna blommor. Det kan alltså ses som en förlängning av den egna kroppen när förmågan inte räcker till. Äldres upplevelse av kroppslig omvårdnad verkar pendla mellan en känsla av njutning, när självbestämmande utövas, och att vara fängslad när tillvaron är hårt reglerad av arbetsrutiner, säger Bodil Holmberg.

– Då det är den sista tiden i de äldres liv som ofta medför palliativa behov, menar jag att man behöver ha en öppenhet för döden. Kanske genom att ha ett brytpunktssamtal redan vid inflyttningen. På så sätt kan man tidigt veta vad den äldre ser som viktigt för att kunna anpassa omvårdnaden i livets slut.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…