Kroppslig omvårdnad kan även innebära att någon hjälper till där den egna förmågan inte är tillräcklig. Foto: Pixabay

Självbestämmande viktigt för välmåendet

För de som bor på vård- och omsorgsboenden är självbestämmande över kroppen viktigt för välbefinnandet och hälsan vid livets slut. Det visar en ny avhandling vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, som också funnit att förtroendet för personalen är en avgörande faktor för att omvårdnaden inte ska innebära ett lidande.

Omvårdnad som utförs på ett sätt som gör ont, går för fort eller utan visat intresse för den äldre som person kan leda till ett lidande i vardagen för personer som bor på vård- och omsorgsboenden. Den kan också leda till att en äldre person känner sig objektifierad.

– Om kroppen däremot blir bemött som en helhet, där kropp och själ bemöts som integrerade med varandra och där livsberättelsen kan beaktas, då kan assisterad kroppslig omvårdnad leda till välbefinnande. Den kan till och med vara en njutning, om den ges av personal man känner förtroende för, någon man upplever sig ha en god relation till och kan skoja med, säger den nydisputerade Bodil Holmberg vid Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Men kroppslig omvårdnad handlar inte bara om att tvätta sig eller ta på sig kläder, utan kan också vara att någon hjälper till att vattna blommor. Det kan alltså ses som en förlängning av den egna kroppen när förmågan inte räcker till. Äldres upplevelse av kroppslig omvårdnad verkar pendla mellan en känsla av njutning, när självbestämmande utövas, och att vara fängslad när tillvaron är hårt reglerad av arbetsrutiner, säger Bodil Holmberg.

– Då det är den sista tiden i de äldres liv som ofta medför palliativa behov, menar jag att man behöver ha en öppenhet för döden. Kanske genom att ha ett brytpunktssamtal redan vid inflyttningen. På så sätt kan man tidigt veta vad den äldre ser som viktigt för att kunna anpassa omvårdnaden i livets slut.

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…