Foto: Mostphotos

Sociala miljön viktig för äldres munhälsa

Det finns fortfarande stora kunskapsluckor om vad som främjar en god munhälsa hos äldre personer. Nu visar en avhandling från Malmö universitet att äldres relationer till sin familj eller tandvårdspersonal kan vara viktiga pusselbitar.

Det är sedan länge känt att regelbunden tandborstning och vilken kost man har kan avgöra om man har en god munhälsa eller inte, särskilt om man är äldre. En avhandling från Malmö universitet visar att även relationen till tandvårdspersonal eller familjen är viktig.

– I Sverige är det inte riktigt okej att gå med tandluckor om man är gammal och då tog man hand om sina tänder för att vara fin för familjen eller sin fru. På så sätt kunde familjen vara ett stöd i att uppmuntra sin anhöriga till att gå till tandläkaren, säger den nyblivna doktorn Elena Shmarina, i ett pressmeddelande.

Till sin avhandling har hon bland annat intervjuat tolv personer som är 75 år eller äldre, hade många tänder kvar och en god munhälsa, samt elva tandläkare och tandhygienister. Tandläkarna och tandhygienisterna svarade att resurs- och tidsbrist inte skapade rätt förutsättningar för att främja en god munhälsa.

– Tandvårdspersonalen ville inte bara laga hål och säga hej då, utan försökte fånga upp faktorer i det övriga livet som kan påverka patientens munhälsa och leda till att munhygienen försummas. De försökte få till ett samtal och skapa förtroende, även om tiden inte alltid räckte till, säger Elena Shmarina.

Hon har även utvecklat en modell för vidare forskning utifrån resultaten från en litteraturgenomgång.

– Det är vanligt med undersökningar kring risker och vad som orsakar ohälsa i munnen, men litteraturgenomgången visar att det är en utmaning att hitta studier med ett tydligt hälsofrämjande perspektiv. Det är viktigt att genomföra studier med ett perspektiv på hur man främjar en god munhälsa med större underlag i framtiden.

Läs avhandlingen

Elena Shmarina (2023). Oral health-related salutogenic factors: reviewing factors promoting oral health in older people and exploring dental professionals’ perspective. Malmö universitet.

Delstudier

I. Elena Shmarina, Dan Ericson, Sigvard Åkerman och Björn Axtelius (2021). Salutogenic factors for oral health among older people: an integrative review connecting the theoretical frameworks of Antonovsky and Lalonde. Publicerad i Acta odontologica Scandinavia.

II. Elena Shmarina, Dan Ericson, Sigvard Åkerman och Björn Axtelius (2022). Exploring salutogenic factors supporting oral health in the elderly. Publicerad i Acta odontologica Scandinavia.

III. Elena Shmarina, Dan Ericson, Cecilia Franzén och Bengt Götrick (2022). Self-perceived oral health-related salutogenic factors in orally healthy older Swedes. A qualitative interview study. Publicerad i Acta odontologica Scandinavia.

IV. Elena Shmarina, Dan Ericson, Bengt Götrick och Cecilia Franzén (2023). Dental professionals’ perception of their role in the practice of oral health promotion: a qualitative interview study. Publicerad i Bmc oral health.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.