Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Specialistsjuksköterskor tas inte tillvara

En ny rapport från Högskolan Kristianstad konstaterar att specialistsjuksköterskor inom vård av äldre är nöjda med sin utbildning och sitt yrkesliv. Men många tycker att arbetsplatsen inte tar vara på deras kompetens.

Högskolan i Kristianstad har publicerat en rapport i samarbete med sex andra lärosäten, där de genomfört en enkätstudie med specialistsjuksköterskor inom vård av äldre, om hur de upplevt sin utbildning och sitt arbetsliv efter examen. De flesta känner sig nöjda, men samtidigt känner så många som en fjärdedel att arbetsgivarna inte tar deras kompetens tillvara.

– Rapporten visar att det finns mycket kvar att göra för att öka medvetenhet hos arbetsgivare för att säkerställa att specialistsjuksköterskorna kan ges möjlighet till att bidra maximalt till vården, säger Ingela Beck, vid Högskolan Kristianstad som varit projektledare i studien som rapporten baseras på.

Det saknas också en egen klassificering för den här yrkesgruppen.

– Det är ett systemfel att det saknas specifik klassificering för specialistsjuksköterskor vård av äldre. Det är klart att det är svårare att hitta jobb om det inte finns annonser ute för de här tjänsterna, säger medförfattaren Anne-Marie Boström, forskare på Karolinska institutet och medförfattare till rapporten.

Läs rapporten

Ingela Beck, Helena Larsson och Anne-Marie Boström (2024). Erfarenheter av specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning vård av äldre och av arbetslivet efter utbildningen: En enkätstudie. Kristanstad university press.

Relaterat

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…