Samverkan är ett måste för att anhöriga ska orka
–För att vi som anhöriga skulle orka var det helt avgörande att de flesta instanserna kring vår son samverkade, när han insjuknade i…
Uppdaterad 2023-09-20
Under maj 2023 fick 31 000 slumpvis utvalda invånare över 55 år en enkät i sin fysiska eller digitala brevlåda från Statiska centralbyrån, en påminnelse skickades ut i början av september. Undersökningen vänder sig till närstående till äldre som har behov av vård och omsorg. Familjemedlemmar, vänner eller grannar, är ofta ett viktigt stöd till äldre vuxna som behöver hjälp med dagliga aktiviteter, sjukvård och socialt stöd. Syftet med undersökningen är att få en bättre förståelse för hur äldre vårdgivare hanterar sin situation och hur anhörigstödet påverkar deras vardag.
Bakom undersökningen står forskare från Aging Research Center (ARC) vid Karolinska Institutet, i samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka). Resultatet av undersökningen ska hjälpa forskarna att utveckla effektivare stödprogram för personer som ger anhöriga stöd och omsorg.
– Vi är mycket tacksamma om många tar sig tid att besvara enkäten. Med tanke på att anhörigvårdare står för nästan två tredjedelar av den vård som ges till äldre personer som bor hemma, är det absolut nödvändigt att se till deras välbefinnande, säger Amaia Calderón-Larrañaga, som är huvudansvarig forskare i studien.
47 procent av de tillfrågade har hittills svarat på enkäten men fler uppmanas att svara. Resultaten av undersökningen kommer hjälpa forskargruppen att utveckla mer effektiva stödprogram för informella vårdgivare.
–För att vi som anhöriga skulle orka var det helt avgörande att de flesta instanserna kring vår son samverkade, när han insjuknade i…
I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som…
Att konstupplevelser kan ha goda hälsoeffekter för äldre finns det i dag livaktig forskning som visar. Det gäller musik och musicerande, bildbetraktande och…
När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…
Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…
Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…