Foto: Mostphotos/Mickes fotosida

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

Nyblivna pensionärer som är 65 år får i genomsnitt 79 procent av sin slutlön i pension. För höginkomsttagare ligger dock snittet på 64 procent och för låginkomsttagare på 127 procent enligt Pensionsmyndighetens rapport Nyblivna pensionärers kompensationsgrader.

Den procentuella kompensationsgraden är tänkt att spegla pensionen i förhållande till den inkomst som personer har när de väljer att gå i pension.

Att låginkomsttagare får en ökad i inkomst när de pensionerar sig, beror bland annat på att garantipensionen kraftigt höjer pensionen för den inkomstgruppen. Den allmänna pensionens kompensationsgrad för höginkomsttagare är 35 procent, men inklusive deras tjänstepension blir kompensationsgraden 64 procent.

Det finns även skillnader mellan könen. Kvinnliga låginkomsttagare har i snitt en kompensationsgrad på 129 procent medan män i samma inkomstkategori får 123 procent. Det beror på att kvinnorna hade lägre inkomster före pensionering och att garantipension kompenserar för deras lägre inkomstgrundade pension.

Kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat över tid för de som har högre inkomst eller medelinkomst även om man bortser från effekter av inflationen.

– Den sjunkande kompensationsgraden kan i hög grad förklaras av en ökad medellivslängd, vilket självklart är något positivt, men det får en negativ effekt på pensionerna eftersom pensionskapitalet då ska fördelas på fler år som pensionär. Den beslutade pensionsåldershöjningen förväntas motverka den fallande kompensationsgraden, säger Kristin Kirs analytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs rapporten

Kristin Kirs, Erik Granseth och Tommy Lowén. Nyblivna pensionärers kompensationsgrader. Pensionsmyndigheten 2024.

Relaterat

Vägen till nya socialtjänstlagen

Den nya lagen har sin bakgrund i flera utredningar och förändringar genom åren. En mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänstlag blickar mot en framtid…

Hand håller upp ett paragraftecken

Äldrefrågornas roll i nya lagen

Insatser för äldre blir kvar i nya socialtjänstlagen, i stället för att hamna i en separat äldreomsorgslag. Hur hanterar den nya lagen äldrefrågorna…

Porträttbild på PRO:s ordförande Åsa Lindestam

”Vi är oroliga för otydligheten”

Åsa Lindestam, ordförande för PRO, hade hellre sett en separat ­äldreomsorgslag än den nya socialtjänstlagen. Hon befarar att ­äldreomsorgen får för lite resurser…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…