Foto: Mostphotos/Mickes fotosida

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

Nyblivna pensionärer som är 65 år får i genomsnitt 79 procent av sin slutlön i pension. För höginkomsttagare ligger dock snittet på 64 procent och för låginkomsttagare på 127 procent enligt Pensionsmyndighetens rapport Nyblivna pensionärers kompensationsgrader.

Den procentuella kompensationsgraden är tänkt att spegla pensionen i förhållande till den inkomst som personer har när de väljer att gå i pension.

Att låginkomsttagare får en ökad i inkomst när de pensionerar sig, beror bland annat på att garantipensionen kraftigt höjer pensionen för den inkomstgruppen. Den allmänna pensionens kompensationsgrad för höginkomsttagare är 35 procent, men inklusive deras tjänstepension blir kompensationsgraden 64 procent.

Det finns även skillnader mellan könen. Kvinnliga låginkomsttagare har i snitt en kompensationsgrad på 129 procent medan män i samma inkomstkategori får 123 procent. Det beror på att kvinnorna hade lägre inkomster före pensionering och att garantipension kompenserar för deras lägre inkomstgrundade pension.

Kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat över tid för de som har högre inkomst eller medelinkomst även om man bortser från effekter av inflationen.

– Den sjunkande kompensationsgraden kan i hög grad förklaras av en ökad medellivslängd, vilket självklart är något positivt, men det får en negativ effekt på pensionerna eftersom pensionskapitalet då ska fördelas på fler år som pensionär. Den beslutade pensionsåldershöjningen förväntas motverka den fallande kompensationsgraden, säger Kristin Kirs analytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs rapporten

Kristin Kirs, Erik Granseth och Tommy Lowén. Nyblivna pensionärers kompensationsgrader. Pensionsmyndigheten 2024.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…